Een groener kantoor in 10 stappen – Hergebruiken

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Bewust omgaan met wat we verspillen, is een uitdaging. De lamp uitdoen als je weggaat, het afval scheiden en niet voor ieder wissewasje de auto pakken. We weten dat het verstandig is, maar vaak wint het gemak. Op kantoor is dat niet anders en is het zelfs eenvoudiger om de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen. Wat zijn handige tips voor ondernemers om meer te recyclen, te reduceren of in dit geval te hergebruiken?

10 tips om slim te hergebruiken:

Je denkt er wellicht niet direct aan, maar wat gooien we veel spullen al na eenmalig gebruik weg. En dat terwijl veel gebruiksvoorwerpen op kantoor nog best een tweede leven kunnen krijgen. Hoe kunnen jij en je medewerkers wat zuiniger met kantoorartikelen omgaan?

 1. Gebruik navulproducten. Van je zeepdispenser tot pennen of batterijen. Er is altijd wel een oplaadbare of navulbare variant.
 1. Gebruik glazen en koffiemokken in plaats van plastic bekers of wegwerpservies. Draai wel alleen een volle afwasmachine of was af in een teiltje en niet onder de lopende kraan.
 1. Laat de lunch niet in tien verschillende zakjes inpakken en neem zelf een tas mee om alles in te vervoeren. Of nog beter: smeer je eigen lunch en neem het mee in een broodtrommel.
 1. Hang handdoekjes op in het toilet in plaats van papieren handdoeken te gebruiken.
 1. Koop gerecyclede cartridges (inkt en toner).
 1. Benut lege, kartonnen dozen; heel handig voor oud papier of archiefopslag.
 1. Wis de inhoud van USB-sticks en harde schijven en gebruik deze opnieuw.
 1. Hergebruik je mappen door er simpelweg een nieuw label op te plakken.
 1. Gebruik postverpakkingen van pakketten en enveloppen nogmaals, dat bespaart veel kosten en is ook nog goed voor het milieu.
 2. Gebruik de achterkant van prints voor je notities. Het is een simpele truc, maar daar bespaar je stiekem veel papier mee.

Upcyclen

Naast hergebruiken of navullen, kun je dingen die op het oog nutteloos zijn en snel in de afvalbak belanden ook een compleet nieuwe functie geven, het zogeheten upcyclen. Op Pinterest vind je de leukste inspiratie op dit gebied.

Hierbij vast wat ideeën voor op kantoor:

 • Gebruik lege CD-spillen als plantenbakjes of om kabels in te bewaren en zelfs je belegde bagel past erin. Liefst niet tegelijkertijd natuurlijk.
 • Gebruik broodsluiters om verschillende kabels mee te markeren.
 • Neem stokoude diskettes (als je ze nog hebt) om een pennenbakje mee te maken.
 • Zoek je een plek om de oortjes van je mobiel op te hangen? Gebruik eens een papierclip – niet te verwarren met een paperclip, dit is de grotere variant die je paperassen bijeen houdt-.

Tot slot

Zoek online eens op ‘life hacks office’, je komt dan de meest inventieve recycling ideeën tegen.