De voordelen van het leren van een vreemde taal

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

In Nederland leren we standaard vreemde talen op de middelbare school. Iedereen heeft wel Engelse les gehad, en daarnaast wellicht ook nog Frans en Duits. 77% van de Nederlanders kan zich dan ook wegwijs maken in meer dan één taal. Na de middelbare school is het echter erg makkelijk om je talenkennis weer een beetje te laten versloffen. Als je namelijk niet elke dag in contact komt met een taal, is het erg moeilijk die kennis paraat te houden. En dat is jammer, want het heeft juist veel voordelen om een of meer vreemde talen te kunnen spreken. Niet alleen omdat het vakanties makkelijker maakt. Ook op de werkvloer kan je profiteren van het spreken van een vreemde taal.

Solliciteren

Ten eerste staat een vreemde taal goed op je CV. Uit onderzoek van Adzuna blijkt dat in maar liefst 23,6% van de vacaturesnaar kennis van een vreemde taal wordt gevraagd. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan kun je dus geholpen zijn bij het leren van een nieuwe taal, of het opfrissen van je talenkennis. Voor een nieuwe werknemer is het in veel sectoren sowieso erg interessant om iemand aan te nemen die meer dan alleen Nederlands spreekt. Nederland is maar een klein land, en veel Nederlandse bedrijven zien de noodzaak om met meer dan alleen Nederlandse bedrijven en consumenten te handelen.

Productiviteit 

Meertalig zijn heeft ook voordelen voor je productiviteit. Over het algemeen zijn mensen niet gemaakt om constant tussen meerdere taken te switchen. Het is veel makkelijker om je langere tijd op één taak te concentreren, dan om constant verschillende dingen te doen. Mensen die meer dan één taal spreken zijn echter beter in het switchen tussen taken dan anderen. Dit komt vooral doordat mensen die meerdere talen spreken beter zijn in het focussen op de kern van een taak, en het negeren van overige informatie.

Geheugen

Daarnaast wordt je geheugen ook beter van het spreken van twee talen. Allerhande onderzoeken wijzen verschillende voordelen voor je geheugen uit. Zo blijkt dat meertalige kinderen een beter werkgeheugen hebben, waardoor ze gegevens beter verwerken in korte tijdsperioden. Verder blijkt dat mensen die twee of meer talen spreken pas op latere leeftijd last krijgen van dementie dan hun leeftijdsgenoten. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de verschillende invloeden van het leren van talen op het geheugen, maar veel wijst erop dat er een positieve relatie tussen de twee is.

Taalgevoel

Bij het leren van een tweede taal is de kans ook groot dat je meer aandacht gaat besteden aan je moedertaal, en taal in het algemeen. Hierdoor kan je algehele taalgevoel verbeteren, en kun je ook beter worden in je moedertaal.

Genoeg redenen dus om een nieuwe taal te leren, of je kennis van een taal weer eens op te frissen. Ook voor volwassenen zijn veel taallessen te vinden, dus koop een nieuw schrift, en schuif weer aan in de schoolbanken!

Meepraten over dit onderwerp? Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking