De 5 ultieme kantoorplanten

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Als je 8 uur per dag op kantoor zit, is het wel zo fijn om een prettige omgeving te hebben. Je werkplek moet op de eerste plaats ergonomisch en comfortabel zijn. Daarnaast wil het oog ook wat. De meeste werknemers hebben geen controle over de algehele uitstraling van het kantoor, maar wel over het stukje bureau waar we elke dag aanschuiven. Een klassiek bureau heeft een pennenbakje, een paar familiefoto’s, en de ultieme kantooraccessoire: de kantoorplant.

Planten zijn leuk om naar te kijken, maar dat is niet het enige voordeel van het bureauplantje. Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de voordelen van planten, en de lijst positieve invloeden is lang. Zo zouden kantoorplanten leiden tot betere concentratie, hogere productiviteit, meer creativiteit, minder stress en minder ziekte. Daarnaast zijn planten goed voor de luchtkwaliteit op kantoor, en werken de grotere planten ook als geluidsdempers in open kantoren.

Planten zijn echter wel veeleisend, en niet iedereen is gezegend met groene vingers. Gelukkig is niet elke plant even moeilijk in leven te houden. Voor de beginners onder ons hebben we een lijst opgesteld met planten die je makkelijk in leven kunt houden op kantoor.

1. Sansevieria (Vrouwentongen)

De Sansevieria is zó verwaarloosbaar, dat hij in 2009 is uitgeroepen tot studentenplant van het jaar. Aan deze plant hoef je dus echt vrijwel niks te doen. Bij twijfel kun je deze plant beter te weinig water geven. De enige manier om hem snel dood te krijgen is namelijk door te veel water te geven. Als je voor het eerst overweegt een kantoorplant te kopen, is dit sowieso een goede optie.

2. Vetplantjes

Vetplantjes zijn klein, en erg makkelijk te onderhouden. Je kunt er simpelweg een paar kopen en hopen dat ze overleven, maar ook deze simpele planten hebben nog een (korte) handleiding. In de winter hebben ze ongeveer een keer per maand water nodig, maar in de zomer kun je ze het best wekelijks water geven, aangezien dit hun groeiperiode is. En net als de meeste planten is het wel slim om ze een keer per jaar te verpotten, zodat ze weer nieuwe voedingsstoffen krijgen.

3. Dracaena (Drankenbloedboom)

Als je vetplantjes te klein vindt, kun je misschien beter kiezen voor de Dracaena. De Dracaena kamerplant komt in verschillende maten, en wordt regelmatig als vloerplant neergezet. Ook deze plant doet het beter aan de droge kant. Dat betekent dat je dus best een beetje laks mag zijn in het onderhoud.

4. Lepelplant

Volgens onderzoek van niemand minder dan NASA is deze plant één van de beste planten voor een verbeterde luchtkwaliteit. De Lepelplant filtert namelijk 5 verschillende soorten schadelijke chemicaliën uit de lucht. De Lepelplant is erg simpel in het onderhoud, maar heeft wel redelijk veel water nodig. Verder overleeft hij prima in donkere kantoren, aangezien de plant een erg lage lichtbehoefte heeft.

5. Graslelie

Is er naast je bureau nog een plank vrij? Dan is de graslelie wellicht een goede keuze. Deze plant staat mooi op planken of als hangplant, omdat de bladeren meestal over de pot heen hangen. Ook deze plant is moeilijk te doden. Twee keer per week wateren is genoeg, en zelfs daar hoef je niet heel strikt over te zijn.

Welke plant staat op jouw bureau? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking