Tips voor extra motivatie tijdens het thuiswerken

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Na meer dan een jaar thuiswerken, openen veel kantoren langzaam maar zeker hun deuren voor alle collega’s. Desalniettemin is ‘werken op afstand’ stukje bij beetje onderdeel geworden van onze werkcultuur. Het is niet langer onwennig om elkaar via Teams of Zoom te spreken. En werknemers zien in dat hun tijd ook anders besteed kan worden. Daarom zal het thuiswerken niet snel uit onze ‘way of working’ verdwijnen.

Toch kan ook het thuiswerken een bepaalde sleur met zich meebrengen. Het vinden van motivatie is niet altijd een eenvoudige opgave. Om daar verandering in te brengen, helpen we met een paar praktische tips die jouw werkdag net die extra boost kunnen geven!


1. Plan korte pauzes in
Ons brein werkt op allerlei magische, vaak onnavolgbare manieren. Waarom krijg je bijvoorbeeld altijd dat ene perfecte idee terwijl je je haren staat te wassen onder de douche? De meest creatieve inspiratie doen we vaak op tijdens automatische handelingen, zoals het maken van een wandeling of het wassen van onze haren. Je hersenen krijgen op dat moment namelijk de ruimte om gedachten de vrije loop te laten gaan.

Het is daarom raadzaam om op gezette momenten een korte pauze in te lassen waarin je wat afleiding zoekt. Blokkeer een kwartiertje in jouw agenda en ga een stuk wandelen, ga zitten voor een korte meditatiesessie, maak een fruitsalade of stof even wat kasten af in huis. Door je hersenen een momentje rust te gunnen, krijg je vaak de beste ideeën én motivatie om weer verder te kunnen.

2. Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen werk en privé
Thuiswerken is nu al enige tijd verweven met ons dagelijkse leven. Toen de coronapandemie de wereld op zijn kop zette, wisten we onszelf binnen een mum van tijd aan te passen. Maar nu, ruim een jaar later, zijn we gewend geraakt aan de talloze videocalls vanuit onze thuiskantoren. Zonder een duidelijk onderscheid tussen jouw werkplek en een plek om te ontspannen, kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Je bent immers gewend om in dezelfde ruimte ook tot rust te komen.

Probeer de scheidslijn tussen werk en privé duidelijk aan te brengen, bijvoorbeeld door jouw werkplek aan het einde van de dag op te ruimen. Plaats alle apparatuur in praktische boxen en zet deze uit het zicht. Zo doe je bijna letterlijk ‘de deur dicht’ aan het einde van een werkdag en word je minder herinnerd aan werkgerelateerde zaken. Nog geen handige opbergdozen in huis? Kijk eens hier, want die vind je allemaal terug in ons uitgebreide assortiment.

3. Neem een (of meerdere) vakantiedag(en) op
Het afgelopen jaar hebben we in Nederland collectief een stuk minder vakantiedagen opgenomen dan normaal, zo blijkt uit recente cijfers in het Algemeen Dagblad. Niet zo vreemd natuurlijk, gezien de gehele pandemie. Toch blijft het belangrijk om je rust te pakken en af en toe even niet aan het werk te denken

Neem een vakantiedag op en maak een soort ‘vakantieplanning’ voor zulke dagen. Ga eropuit en breng jouw vrije dag door als een toerist in eigen land, bijvoorbeeld met een fietstocht of een wandeling. Ontdek mooie natuurgebieden in jouw eigen buurt, bezoek idyllische dorpen waar je nog niet eerder bent geweest… Het is dan ook niet voor niets dat de Japanse schrijver Haruki Murakami ooit zei: “A simple change of scenery can bring about powerful shifts in the flow of time and emotions.”

Bekijk meteen onze catalogus.