Op de markt staan is IN!

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Misschien heb je net je klerenkast uitgemest en wil je nog wat geld verdienen aan de stapel kleding die nog meer dan ok is, maar die je persoonlijk niet meer dient. Deze spullen verkopen we tegenwoordig vaak online op Marktplaats. Maar weet, op de markt staan is helemaal hipster! De Ijhallen, carbootsales, antiek markten, rommelmarkten; er is superveel keuze!

Koningsdag is de enige dag in het jaar dat iedereen overal gratis een kleedje uit mag leggen, maar de overgebleven 364 dagen kan je op verschillende plekken in het land een marktkraam huren en je waar verkopen.

Wij geven je hieronder 10 tips om je marktkraam goed te laten lopen.

Doe je research!

  1. Vind de markt waar je graag je spullen wilt verkopen.
  2. Observeer en maak notities. Wat doen anderen? Hoe prijzen ze hun producten? Welke marktkramen zien er aantrekkelijk uit en zou je van willen kopen? Bij welke kramen is het druk en wordt er veel verkocht? Wat verkopen ze daar precies, etc., etc.
  3. Zoek uit of je een verzekering nodig hebt om op de markt te verkopen.

Opzetten van de kraam

  1. Wees er vroeg bij op de dag van de verkoop. Je wilt alles klaar hebben staan wanneer de eerste kopers binnenkomen.
  2. Voor het opzetten van de kraam is het volgende lijstje waarschijnlijk heel handig: pennen, notitieboek, klemmen, tafelkleed, prijskaartjes, veiligheidsspelden, papieren draagtasjes, plakband, schaar, markeerstiften, krijtjes, krijtbord, rekenmachine, businesscards.
  3. De meeste mensen komen niet naar de markt met kleingeld. Zorg dus dat je genoeg wisselgeld bij je hebt om ze het verschil van hun aankoop terug te geven. Je zal vooral muntgeld en 5 eurobiljetten nodig hebben. Zorg er tegelijkertijd ook voor dat je het bedrag van je wisselgeld vooraf noteert. Zo weet je aan het eind van de dag precies wat je winst is.
  4. Als je kleding of accessoires verkoopt, denk er dan over na om ook een spiegel mee te nemen. Mensen willen nu eenmaal zien of iets staat of niet.

Mensenwerk

  1. Ga samen met een vriend of vriendin. Je hebt dan iemand om mensen naar je kraam te halen. Als je zelf op de markt rond wilt lopen of iets te eten wilt halen, dan is er altijd nog iemand die door kan blijven verkopen.
  2. Wees vriendelijk maar niet te vriendelijk. Verkopers die er ongeïnteresseerd bijzitten zien er niet aanspreekbaar uit. Maar wees ook weer niet te persoonlijk, want dat stuit mensen ook tegen de borst. Zoek de gulden middenweg!

Reclame maken

  1. Vergeet niet om je verkoopdag aan te kondigen. Bijvoorbeeld via je social media kanalen. Laat je omgeving weten wanneer je waar gaat staan. Zij kunnen het nieuws dan ook weer verder voor je verspreiden om ervoor te zorgen dat er meer mensen naar het evenement komen. Zelfs al ga je maar één keer op de markt staan, dan nog is het nuttig om een beetje reclame voor jezelf te maken.

Naar aanleiding van ons Koningsdag project helpen we nog een aantal sporadische marktverkopers doormiddel van kleine entrepreneurspakketjes.

Meepraten over dit onderwerp? Wij horen graag jullie verhaal! Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking