Ontspannen aan de slag na een welverdiende vakantie

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

De zomer is traditiegetrouw het seizoen waarin we onze vakantiedagen opnemen en hopen dat de zon volop schijnt tijdens onze vrije dagen. De vakantie is natuurlijk een periode om te ontspannen en volledig tot rust te komen. Iedereen heeft daar zijn eigen manieren voor, zoals zonnebaden op het strand of kamperen tussen de bomen. Toch breekt straks het moment aan waarop we weer aan het werk moeten gaan.

Hoe hou je dan die zomerse ‘gloed’ vast na je vakantie en maak je vol goede moed een herstart in je (thuis)kantoor? In deze blog zetten we een aantal essentiële tips op een rijtje waarmee je ontspannen weer aan de slag kunt gaan.

1. Ruim je werkplek op
Voorafgaand aan de vakantie heb je waarschijnlijk al je werkspullen aan de kant geveegd en er niet meer naar omgekeken. Dat is goed, omdat je dan tijdens je vakantie minder met je werk bezig bent! Toch is het slim om, voor je weer in de dagelijkse gang van zaken duikt, je werkplek op te ruimen en de nodige orde aan te brengen. Reinig je bureau en toetsenbord, leg alle benodigdheden – zoals pennen en schrijfblokken – binnen handbereik en orden je dossiermappen. Door te beginnen met een schone lei, kun je je vakantiegevoel langer vasthouden. Je weet dan weer waar alle spullen liggen en je archief ligt er weer netjes bij.

2. Wissel vakantieverhalen uit
Met de talloze foto’s en herinneringen die je tijdens de vakantie hebt gemaakt en opgedaan, kun je na thuiskomst nog lang nagenieten. Om dat gevoel langer vast te houden, kun je die vakantieverhalen uitwisselen met collega’s. Laat ze die ene foto van dat prachtige strand zien of vertel over de schattige restauranteigenaar met dat heerlijke ontbijt. Het kan collega’s inspireren om ook die ene plek te bezoeken – en wie weet krijg je er onbetaalbare tips voor terug.

3. Maak mappen aan op basis van urgentie
Na een welverdiende vakantie treffen we vaak een overvolle mailbox aan. De berichten hebben zich de afgelopen weken eindeloos opgestapeld. Al met al geen aantrekkelijk vooruitzicht om aan te beginnen en het haalt je al snel uit jouw relaxed mood. Het loont om de nodige orde aan te brengen in de chaos door mappen aan te maken op basis van urgentie. Door jouw e-mails vlug te scannen, signaleer je makkelijk welke als eerste opgepakt moeten worden. Zo ga je efficiënter te werk en weet je zeker dat de belangrijkste zaken de meeste aandacht krijgen.

Extra tip: geef in je out-of-office-mail duidelijk aan dat de ontvanger mogelijk wat langer op zijn of haar bericht moet wachten. Zo manage je de verwachtingen en heb je meer tijd om te reageren op alle e-mails.

4. Stel je concentratie niet op de proef
Na een paar weken zon, zee en strand (of een andere vakantiesetting) kan de dagelijkse sleur hard aankomen. Het is daarom logisch dat je tijdens het werken af en toe jouw focus verliest, terugdenkend aan die spontane en losse vakantiesfeer. Dat was namelijk andere koek dan een gemiddelde werkweek. Vraag zodoende niet direct het uiterste van jezelf en plan korte pauzes in om je concentratieboog te ontspannen. Je zult merken dat je na verloop van tijd veel meer concentratie hebt. Zowel dankzij de vakantie als dankzij de verbeterde pauzestructuur.

Ben je op zoek naar het juiste kantoorgereedschap om mee aan de slag te gaan na jouw vakantie? Kijk dan in onze catalogus.