Millennials op de werkvloer: tips voor managers en millennials

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Er wordt veel geschreven over millennials op de werkvloer. Ze zouden lui, veeleisend en overmoedig zijn. Aan de andere kant wordt een plaatje van idealistische jobhoppers geschetst, die voldoening boven salaris plaatsen. De waarheid ligt waarschijnlijk genuanceerder, maar feit blijft dat millennials nu volop deel uit maken van werkend Nederland.

Managers van oudere generaties kunnen er daarom niet omheen. Ze zullen met millennials moeten samenwerken. En millennials moeten op hun beurt effectief in de bestaande arbeidsmarkt integreren. Het is dus van belang dat deze generatiekloof wordt overbrugd om millennials zo successvol mogelijk op de werkvloer in te zetten. Omdat een geslaagde relatie tussen managers en millennials inzet van beide partijen nodig heeft, geven wij vandaag tips aan zowel managers als millennials.

Drie tips voor managers:

1. Geef eerlijke feedback

Millennials stellen hoge eisen aan zichzelf. Als ze te lang niets horen van hun manager worden ze onzeker. Houd dus regelmatig persoonlijke gesprekken. Waarin je duidelijke en bovenal eerlijke feedback geeft. Bied in deze gesprekken ook de ruimte voor de millenial om zijn of haar verwachtingen uit te spreken. Open communicatie is een belangrijk onderdeel van een goede relatie met millennials.

2. Deel je doelen

Schroom je niet om de toekomstdromen en doelen van het bedrijf met millennials te delen. Deze generatie weet graag waarom ze iets doen. Zonder missie zullen millennials al snel hun motivatie kwijtraken. Maar geef ze een inspirerend doeleinde en zij zullen je meest productieve en loyale werknemers zijn.

3. Vergeet de pingpongtafels

Een hardnekkige mythe over millennials op de werkvloer is dat ze te lokken zijn met toffe bedrijfsfeestjes, hippe zitzakken en gezellige speelkamers. Alhoewel meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat millennials zingeving verkiezen boven salaris, betekent dit niet dat zij goede primaire voorwaarden niet serieus nemen. Tussen een goed pensioen en een nieuwe pingpongtafel, hebben zelfs millennials al snel de keuze gemaakt.

Drie tips voor millennials:

1. Laat ruimte voor anderen

Het leven is geen race of in ieder geval geen race waarbij je zo snel mogelijk de eindstreep wilt halen. Als millennial ben je waarschijnlijk bloedambitieus en gewend aan een flinke dosis competitie. Op de arbeidsmarkt is het echter belangrijk om oprechte relaties op te bouwen met je collega’s en in teamverband te denken. Zet je ego soms even opzij en gun je collega’s hun successen. Je zult zien dat dit zich op lange termijn dubbel en dwars terugverdient.

2. Bewijs jezelf

Je hebt een kritische blik op de huidige gang van zaken en zit vol goede ideeën voor rigoureuze veranderingen. Helemaal prima, maar niet iedereen zit te wachten op jouw commentaar. Tenzij je bij een startup werkt, heb je waarschijnlijk te maken met een ingebakken hiërarchie. Respecteer die hiërarchie en zorg dat je uitstekend werk levert. Pas als je jezelf eenmaal bewezen hebt als onmisbare schakel in een bedrijf is het tijd om je transformatieplannen op tafel te gooien.

3. Wees geen prinses op een erwt

We moeten allemaal weleens taken uitvoeren waarmee we minder blij zijn. Niet elk aspect van je baan zal inspirerend, stimulerend en uitdagend zijn – nee, zelfs niet in je droombaan. Dus klaag niet over een saaie dag en maar ga juist aan de slag om elke klus met een glimlach uit te voeren. Als je baan consistent geen uitdaging biedt, is ook dat geen reden om te klagen. Wees dan eerlijk tegen jezelf en zoek naar iets passender. Eerlijk waar, millennial, met klagen kom je nergens.

Ben jij een millennial op de werkvloer of werk je samen met deze generatie? Laat ons dan weten op Facebook of  Twitter hoe jij generatieverschillen te lijf gaat!