Milieuvriendelijk en duurzaam FSC-papier

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Papier wordt meestal niet gezien als het meest duurzame product. Dit komt doordat voor de productie van papier luttele bomen het loodje moeten leggen. In werkelijkheid durven wij te stellen dat papier een van de meest duurzame producten is die er zijn. Dit komt vooral doordat het vaak wordt gemaakt van hout van bomen die op een verantwoorde wijze worden beheerd!

Milieuvriendelijk, of ecologisch papier, groeit in populariteit door de veronderstelling dat de reguliere papierproductie negatieve effecten heeft op ons milieu. Of we nu de krant openslaan, aantekeningen maken tijdens een vergadering of tussen neus en lippen door wat documenten uitprinten, je verliest makkelijk uit het oog wat de voetafdruk is van ons dagelijks papiergebruik. De traditionele methode van papierproductie, waarbij vers gekapte bomen tot pulp worden verwerkt, hebben inderdaad verstrekkende gevolgen die te gemakkelijk worden genegeerd; van het verlies van leefgebied van dieren tot de uitstoot van broeikasgassen en CO2 in onze atmosfeer. Het papier van Viking wordt gemaakt van bomen uit verantwoord beheerde bossen. Het wijdverbreide geloof dat papierproductie ervoor zorgt dat bossen alsmaar slinken kan volledig worden weerlegd. Sterker nog, in feite zijn de Europese bossen tussen 2005 en 2015 met 44.000 vierkante kilometer gegroeid – dat is een gebied dat groter is dan Zwitserland en omgerekend gaat het om meer dan 1.500 voetbalvelden per dag!

Milieuvriendelijk papier is er in twee vormen: gerecycled papier en papier met een milieucertificaat, bijvoorbeeld FSC-papier of PEFC-papier. Beide vormen zijn gebaseerd op milieubewustere productiemethoden. Maar hoe helpt het recyclen van papier het milieu en wat betekent FSC op verpakkingen nou eigenlijk? We hebben deze twee vormen van milieuvriendelijk papier eens beter onder de loep genomen.

Papier recyclen

Het recyclen van papier is een van de meest effectieve manieren om de milieubelasting van papierproductie te verkleinen en boomvrij papier te maken. De meesten van ons hebben thuis en op het werk oudpapierbakken staan, maar hoe wordt gerecycled papier eigenlijk gemaakt? Van je papierbak terug naar je huis: het is een relatief eenvoudig proces.

  • Papier wordt uit de prullenbak gehaald en in grote containers bij elkaar gestopt.
  • Het oud papier wordt vanuit deze containers naar grote recyclingfabrieken gebracht, waar het wordt verwerkt en in verschillende soorten wordt gescheiden.
  • Het papier wordt gewassen om inkt, nietjes, lijm of andere verontreinigingen te verwijderen. Op dit punt wordt het gemengd met water om een dunne brij te maken die in de industrie ‘slurry’ wordt genoemd.
  • Deze slurry vormt de basis van veel verschillende papierproducten. Afhankelijk van het soort papier dat wordt gemaakt, worden er verschillende toevoegingen gebruikt – karton en kranten bevatten bijvoorbeeld verschillende elementen.
  • Zodra de slurry behandeld is, wordt het in dunne vellen uitgespreid en laat men het drogen.
  • Zodra het is opgedroogd, kan het gerecyclede papier worden versneden en gedistribueerd om opnieuw te worden gebruikt.

Het proces om papier te recyclen is relatief eenvoudig, maar het is wel afhankelijk van doodgewone mensen die de tijd nemen om papier apart in te zamelen en vermenging met andere producten vermijden.

Wat wordt er gemaakt van gerecycled papier?

Na het recyclingproces kunnen van het papier veel verschillende dingen worden gemaakt zodat het weer een nieuwe bestemming krijgt. Denk hierbij aan.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van gerecycled papier, maar er zijn nog tal van alledaagse producten die van gerecycled papier worden gemaakt.

Kan versnipperd papier worden gerecycled?

Tegenwoordig beschikken de meeste kantoren, en steeds meer huishoudens, over een papierversnipperaar. Met dit apparaat kan vertrouwelijk afval veilig worden verwijderd zonder het risico te lopen dat gegevens op straat belanden. Voor de recycling kan dit voor verwarring zorgen. Dus, kan versnipperd papier worden gerecycled?

Het simpele antwoord is ja, maar er moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Papiersnippers zijn berucht om hun moeilijke recyclebaarheid, omdat het snijproces de vezels van het papier in korte stukjes snijdt. De snippers kunnen ook een risico vormen voor het productieproces, omdat zulke kleine stukjes papier vast kunnen raken in de machines.

Als je het versnipperde papier toch graag wilt laten recyclen, kun je het beste contact opnemen met het plaatselijke inzamelpunt voor recycling. Je kunt het ook ergens anders voor gebruiken, zoals compost of strooisel voor kleine dieren.

Kan het papier van kassabonnen worden gerecycled?

Veel papieren kassabonnen worden gemaakt met thermisch papier, dat gecoat is met mogelijk schadelijke en vervuilende stoffen. Dit betekent dat je je kassabonnen beter niet kunt recyclen om te voorkomen dat andere recyclebare materialen worden besmet.

Hoe helpt recycling van papier het milieu?

Er zijn verschillende redenen waarom milieuvriendelijk gerecycled papier beter is voor het milieu.

Productie

Tijdens de productie van nieuw papier, dat direct van bomen wordt gemaakt en geen gerecycled materiaal bevat, wordt veel meer energie gebruikt. De uitstoot die vrijkomt bij het kappen en transporteren van bomen en vervolgens het vervaardigen van het papier is veel hoger dan bij het recyclen van gebruikt papier, waardoor er meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer. Voor de productie van nieuw papier is ook veel meer water nodig, ongeveer 50% meer dan voor de productie van gerecycled papier.

Bomen redden

Het recyclen van papier is een krachtig middel tegen het klakkeloos kappen van bomen. Elk gerecycled vel papier symboliseert een geredde boom en beschermt de kwetsbare ecosystemen en biodiversiteit die ervan afhankelijk zijn. Het recyclen van papier is dus een belangrijke stap in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst, waarin bomen gedijen en de natuur floreert.

De vuilstortplaats

De milieubelasting van stortplaatsen en de resterende stortcapaciteit is een bron van zorg. Als je bedenkt dat alle afvalproducten die niet gerecycled kunnen worden hier terechtkomen, kan het positieve effect van recyclen op deze stortplaatsen enorm zijn. Er wordt geschat dat het recyclen van één ton papier 3,3 kubieke meter stortruimte kan besparen.

FSC versus gerecycled papier

FSC-gecertificeerd papier en gerecycled papier zijn beide milieuvriendelijke opties bij het kiezen van papierproducten.
Het een is niet per se beter dan het ander. Er is geen juiste beslissing te nemen. Hier is wat informatie over FSC-papier om je te helpen om te beslissen of het de juiste keuze voor je is.

FSC-papier

De Forest Stewardship Council (FSC) is een milieuorganisatie die toeziet op de bescherming van onze bossen en hun bewoners. Maar wat is dan FSC-papier? Dit type papier draagt meestal het officiële FSC-stempel op de verpakking en is gemaakt van nieuwe houtvezels. FSC-papier is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, wat het milieuvriendelijk en duurzaam maakt. De FSC is belangrijk om te garanderen dat de fabrikanten van dit papier milieuvriendelijk en sociaal verantwoord te werk gaan door strikte richtlijnen af te dwingen. Er zijn drie certificeringsniveaus:

  • FSC 100% – Dit papier is volledig afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen.
  • FSC Recycled Papier – Al het papier hier is van hergebruikt materiaal.
  • FSC Mix – Dit betekent dat het gebruikte hout afkomstig is uit een FSC-gecertificeerd bos, gerecycled materiaal of gecontroleerd hout.

Kan FSC Mix-papier worden gerecycled?

Als je je afvraagt of FSC Mix-papier gerecycled kan worden, dan is het antwoord simpelweg ja. Sommige FSC-gecertificeerde producten, zoals FSC-gerecycled papier, zijn al gerecycled, maar dat betekent niet dat ze niet opnieuw kunnen worden gebruikt. Telkens wanneer je papier gebruikt, kan het worden gerecycled. Er wordt vaak gezegd dat papier een levenscyclus van zeven heeft, in die zin dat het zeven keer gerecycled en opnieuw gebruikt kan worden voordat de vezels te kort worden, maar daar hoeft de gebruiker zich geen zorgen over te maken.

Het recyclen van papier zou voor iedereen een prioriteit moeten zijn, of je nu in een kantoor zit dat stapels printerpapier er doorheen jaagt of thuis gewoon oude kranten weggooit. Het positieve effect van recyclen op het milieu speelt een belangrijke rol bij het overleven en voortbestaan van onze planeet.