Milieubewust op kantoor – 10 tips

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

We kunnen er niet onderuit. Klimaatverandering is een belangrijk agendapunt, niet alleen in de politiek, maar ook in ons dagelijks leven. Want een duurzame toekomst is iets wat ons allen aangaat en vraagt van ons allen een bijdrage.  

Velen van ons maken al milieubewuste keuzes in het thuisleven. Wellicht eet je een paar dagen in de week vleesvrij, ga je op vakantie met de trein in plaats van het vliegtuig of scheid je het afval altijd keurig volgens de correcte indeling. Maar ook op kantoor kun je gemakkelijk een groot aantal milieuvriendelijke keuzes maken, die allemaal bijdragen aan een duurzame toekomst. Wij zetten een aantal makkelijk te implementeren tips op een rijtje.   

1. Duurzaam transport

We weten allemaal dat traditionele auto’s niet heel goed voor het milieu zijn. Maar gelukkig zijn er zoveel opties in Nederland om op een duurzame manier naar werk te pendelen. Pak eens de fiets, de trein of misschien zelfs de benenwagen. Vraag een collega of hij/zij de autorit wil delen. Als dit allemaal geen mogelijkheden zijn voor jou, overweeg dan eens of je een elektrische auto kunt aanschaffen.  

2. Bespaar op energie

Natuurlijk is het belangrijk om bij vertrek van kantoor niet alleen je computer uit te schakelen, maar ook de stekker uit het stopcontact te trekken. Daarnaast is het niet nodig om bij voldoende daglicht constant de lichten te laten branden. Kijk eens of je in de zomer het licht op kantoor helemaal uit kunt doen. En zorg ervoor dat er spaar-, of LED-lampen gebruikt worden.  

3. Eet je weg naar duurzaamheid

Ga eens in gesprek met je kantine. Gebruikt je kantine biologische streekproducten? Biedt je kantine vleesvrije maaltijden aan? Als je kantoor geen kantine heeft, kun je natuurlijk ook zelf voor een duurzame lunch zorgen. Lokaal en biologisch is altijd duurzamer, dus kijk eens of je vaker met dit soort producten kunt koken.  

4. Scheid het afval

Thuis scheid je waarschijnlijk al je afval al. Maar is dit ook het geval op kantoor? Vraag je werkgevers of zij voor de juiste afvalbakken kunnen zorgen, zodat je ook op werk netjes al het afval kan scheiden.  

5. Minimaliseer consumptie

We leven in een digitaal tijdperk en dat betekent dat veel taken compleet op de computer kunnen worden uitgevoerd. Moet je werkelijk elk document uitprinten op papier? En heeft je kantoor werkelijk plastic bekertjes nodigGa eens na hoe jij op kantoor je consumptie kunt minimaliseren.  

6. Duurzame post

Zelfs in het digitale tijdperk is het nodig om af en toe een brief op de post te doen. Maar wist je dat je bij PostNL klimaatneutrale post kunt versturen? Door een klein extra bedrag te betalen, investeert PostNL in verschillende windmolenprojecten om de CO2-uitstoot van jouw brief te compenseren. 

7. ‘Clean’ schoonmaken

Grote kans dat het schoonmaakbedrijf voor jouw kantoor geen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt en veel water verspilt tijdens het schoonmaken. Dit kun je vermijden door duidelijke afspraken te maken over de manier waarop het schoonmaakbedrijf op jouw kantoor bijdraagt aan duurzaamheid.  

8. Introduceer flexibel werken

Met flexibel werken houd je niet alleen je werknemers blij, het spaart ook nog eens energiekosten voor het pendelen en het gebruik van een groot kantoor. Heeft jouw werkplek nog geen mogelijkheden voor flexibel werken. Ga dan eens in gesprek met je werkgever en zie wat de mogelijkheden zijn.  

9. Zeg gedag tegen kleine bestellingen

Een bruisend kantoor heeft nieuwe kantoorbenodigdheden nodig. Pennen, papier en elektronica moeten constant aangevuld en vervangen worden. Dat kun je niet vermijden. Maar probeer eens om deze dingen allemaal tegelijk te bestellen, in plaats van om de dag weer een kleine bestelling te plaatsen. Zo bespaar je transportkosten en ben je minder snel geneigd impulsieve kantooraankopen te doen 

10. Doe het samen!

Milieubewuste keuzes maken is niet altijd gemakkelijk, zeker als je er helemaal alleen voor staat. Maar samen met je collega’s kun je duurzaam leven gezelliger en effectiever maken. Onthoud dat een beetje duurzaam beter is dan helemaal niet duurzaam! Gdus samen op zoek naar de kleine mogelijkheden waarop jullie het kantoorleven een beetje groener kunnen maken.  

Wat doe jij op kantoor om je groene voetje bij te dragen? Laat het ons weten op Twitter @Viking_NL of Facebook.