Wat eten ze op kantoor in de rest van de wereld?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Lunchen op kantoor, bij ons in Nederland is dat meestal snel even een broodje. 1 op de 3 eet zijn lunch alleen. En 20% doet dat vaak ook nog eens achter zijn bureau.

Maar wat eten ze in andere landen? En hoe verhoudt ons populaire broodje kaas zich tot de keuzes die ze in onze buurlanden maken? We zochten het voor je uit. Wellicht dat er wat inspiratie gehaald kan worden uit de keuzes die men in het buitenland op kantoor maakt.

 

Nederland

 

Zoals eerder vermeld eten wij Nederlanders tijdens de lunch op kantoor voornamelijk bruinbrood. Doorgaans belegd met onze favoriet: kaas. Volgens onderzoek van Eurest koopt maar 17% van werkend Nederland zijn lunch in een bedrijfskantine. Verreweg de meeste Nederlanders maken thuis hun broodjes klaar en nemen deze mee naar kantoor.

Wij spraken met voedingsdeskundige Fleur Voerman over de voedingswaarde van onze lunch. “Nederland is echt een broodland. En als je tijdens de lunch brood eet dan is dat prima, maar ik zou er dan wel voor kiezen om in de ochtend iets anders dan brood te eten.”

Voerman erkent dat we vaak voor brood tijdens de werklunch kiezen omdat het handig en snel is. Maar ze zou liever hebben dat de bedrijfscultuur veranderd. Ze heeft zelf in het buitenland gewoond en weet dat ze in andere Europese landen meer tijd nemen voor de lunch en gevarieerder eten.

“Als je gevarieerder eet heeft dat effect op je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en wanneer die stabiel is, kan je je beter concentreren.” En concentratie is wat je wilt op kantoor.

Op de vraag hoe bedrijven kunnen verbeteren om hun werknemers te helpen beter te lunchen, antwoord Voerman duidelijk: “Verplicht pauze instellen. Haal mensen van hun bureau weg. Geef ze de tijd en de ruimte om in rust hun lunch te nuttigen.” Dit haalt dan misschien ook de noodzaak weg om te kiezen voor de snelle en gemakkelijke brood optie.

Misschien dat de onderstaande vaak uitgebreidere lunchkeuzen van onze buurlanden dan ook meer in ons bereik komen. Kijk hieronder mee naar wat er op de lunchborden van de buitenlandse professional ligt!

Italië

 

De Italiaanse lunch is alvast geen verrassing, maar ziet er wel heerlijk uit. Ook bij de lunch eten de Italianen graag pasta, maar ook het kopje goede espresso na de maaltijd mag niet ontbreken.

Engeland

 

De Engelsen blijken net als Nederlanders niet heel gevarieerd lunch te eten. Blijkbaar eten 1 op de 6 Engelsen al minstens twee jaar elke dag hetzelfde tijdens hun lunchpauze. De kant-en-klare soep is voor veel Engelsen een populaire keuze, maar ook de alledaagse sandwich wordt door velen dagelijks gegeten.

Duitsland

 

In Duitsland wordt de lunch vaak uit de bedrijfskantine gehaald. Daarbij is de currywurst met friet nog steeds een erg populaire keuze. Daarnaast zijn er echter ook genoeg Duitsers die elke dag net als de Nederlanders hun zelfgemaakte boterham meenemen.

Turkije

 

In Turkije is de pide, plat Turks brood, een populaire keuze. Ook hier wordt een traditionele (sterke) koffie, of een kopje thee standaard na de lunchmaaltijd gedronken.

Oostenrijk

 

Traditioneel wordt in Oostenrijk de grootste maaltijd met de lunch gegeten. Dit is dan vaak ook warm eten, zoals een schnitzel met aardappelen. Sinds de jaren 90 is de grootste maaltijd echter steeds vaker het avondeten. Een derde van de inwoners van Oostenrijk eet ondertussen hun grootste maaltijd ’s avonds, dus wellicht wordt de schnitzel uiteindelijk vervangen voor een snelle boterham.

Frankrijk

 

Deze typisch Franse sandwich wordt ook wel Le Parisien genoemd, niet omdat het broodje in Parijs is uitgevonden, maar omdat de ham vroeger uit Parijs kwam. Overigens haalt de helft van de Fransen hun lunch bij de bakkerij.

Brazilië

 

Ook in Brazilië wordt de lunch als de meest belangrijke maaltijd van de dag gezien. De Feijoada wordt met bonen en verschillende soorten vlees gemaakt, en is een klassieke Braziliaans stoofpot.

India

 

De lunch in India is in ieder geval een stuk gevarieerder dan de Nederlandse broodtrommel. Vaak meegenomen in de Tiffin (ronde stalen lunchboxes), vind je in deze lunch een combinatie van gerechten zoals rijst, dal (een maaltijd gemaakt van peulvruchten), curry, yoghurt en roti.

Verenigde Staten

 

Dit is misschien een inkoppertje, maar in de VS is de lunch niet bepaald gezond.  Naast het feit dat veel Amerikanen de voorkeur hebben voor ongezond eten, wordt de lunchpauze ook niet bepaald gezond doorgebracht. 62% van de Amerikanen eet de lunch namelijk aan hun bureau.

Methodiek van ons onderzoek

Om te begrijpen wat de meest populaire lunchmaaltijd is op kantoor hebben we in het geval van Nederland gekeken naar eerder onderzoek. Zo keek Eurest met hun Eating at work onderzoek naar de verschillende lunches die in Europa gegeten worden. In Nederland kwam daar overtuigend brood uit. Wij gingen nog een stap verder want we wilden weten wat voor soort brood de Nederlander vooral eet en waar het mee belegd wordt. Hiervoor klopten we respectievelijk aan bij Nederlands Bakkerij Branche en het RIVM (Resultaten van VCP 2012-2014).

Voor alle andere landen hebben we ook lokale studies geraadpleegd. Vervolgens hebben we de meest voorkomende lunchkeuzes via de Google keywordplanner gekwantificeerd op zoekaantallen. De meest gegoogelde lunchopties in ieder land werden gekozen als de meest populaire.

Voor Nederland werkte deze methode niet omdat de maaltijden met het hoogste zoekvolume in Google, niet correspondeerde met eerder voltooide studies van bovengenoemde instanties.

 

Wat eet jij het liefst op kantoor? Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking