Hygiëne op het werk

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Als we straks allemaal weer naar kantoor kunnen is het uiterst belangrijk dat we goed op de hygiëne op kantoor gaan letten. Daarom besloten wij bij Viking een uitgebreide gids te schrijven over hygiëne op het werk. Na het lezen van deze gids weet je precies waar je op moet letten tijdens het werk, en hoe je ervoor kan zorgen dat je kantoor schoon en hygiënisch blijft. 

 

Anderhalve meter

De richtlijnen van het RIVM zijn ook belangrijk voor het kantoor. Maar hoe doe je dat precies? Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat iedereen meer dan 1,5 meter uit elkaar zit. Sommige kantoren zijn nu eenmaal niet zo groot. Wat je kunt doen als bedrijf om toch weer naar kantoor te kunnen is in een ploegendienst werken, waarbij je twee of drie groepen mensen elke dag naar kantoor laat komen. Zo kun je toch ruimte creëren tussen mensen en is het mogelijk de 1,meter-regel in acht te nemen. 

 

Persoonlijke werkplek

Flexwerken, of het werken op niet van tevoren aangegeven werkplekken, is iets wat natuurlijk erg lastig is in deze tijd. Daarom is het beter om een persoonlijke werkplek in acht te nemen voor iedere werknemer. Op deze manier kun je verantwoordelijker omgaan met elkaar, omdat iedereen verantwoording kan hebben over zijn of haar persoonlijke werkplek. Het is ook belangrijk dat je je persoonlijke werkplek goed schoon en steriel houdt door het gebruik van desinfecterende middelen. Ook kan het dragen van een mondkapje helpen bij het tegengaan van de verspreiding van het COVID-19-virus. 

 

Wat is het beste mondkapje

De beste mondkapjes zijn medische mondkapjes die gebruikt worden in het ziekenhuis. De zogenaamde N95-maskers zijn ook uitsluitend bedoeld voor werk in een medische omgeving. Op een kantoor is dit soort mondkapje dus niet nodig.  

Waar kan ik mondkapjes kopen?

Viking heeft sinds kort een nieuw assortiment nietmedische mondkapjes binnengekregen die je online kan bestellen via onze webshop. Hierdoor hoef je dus ook niet het huis uit, en wordt alles netjes op je kantoor of bij je thuis bezorgd 

Welk mondkapje werkt tegen virussen?

Mondkapjes dragen is vooral belangrijk als je je zelf niet zo goed voelt. Het opzetten van een mondkapje heeft dus met name nut als iedereen in je omgeving het ook doet. Je gebruikt het als een soort schild voor je medemens. Als iedereen op je kantoor een mondkapje op doet, kunnen er moeilijk speekseldeeltjes in de lucht komen en kan je zorgen dat niemand op je werkplaats besmet raakt. Zolang het mondkapje geen speekseldeeltjes doorlaat, is het dus een prima mondkapje om te gebruiken op de werkvloer. 

 Hoelang doe je met een mondkapje? 

Het is belangrijk dat je mondkapjes goed wast of stoomt na het gebruik. Er zit geen houdbaarheidsdatum op een mondkapje. Wanneer je een mondkapje afzet (als je thuis komt bijvoorbeeld), is het slim om dit boven kokend heet water te stomen. Hierdoor gaan de virussen die op of in het mondkapje zitten dood, en kun je de volgende dag hetzelfde mondkapje weer gebruiken. 

Hoe draag je een mondkapje? 

Een mondkapje draag je over je neus en mond. Het is belangrijk dat je neusgaten en je mond zijn afgedekt en dat je adem niet langs het mondkapje kan ontsnappen. Zorg er dus goed voor dat je mondkapje voldoende lucht kan doorlaten.  

 

Wanneer desinfecteren?

Het desinfecteren van een werkplek of lichaamsdeel is belangrijk om de verspreiding op kantoor te bestrijden. Bij binnenkomst is het slim om eerst je persoonlijke werkplek te desinfecteren en daarna je handen te desinfecteren. Bij het aanraken van voorwerpen die niet persoonsgebonden zijn (zoals deurklinken) is het raadzaam om je handen te desinfecteren.  

Is handgel beter dan zeep?

Tussen zeep en handgel zit bijna geen verschil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat beide antibacterieel zijn. Het wassen van je handen met alleen water heeft bijna geen nut. Het is een goed idee om beide met afwisseling te gebruiken. Met overmaat zeep gebruiken kan een negatief effect hebben op je handen. Was je handen dus afwisselend met handgel en zeep. 

Wat is het verschil tussen reinigen en desinfecteren?

Reinigen is het schoonmaken van een object. Desinfecteren gaat net een stapje verder, hierbij worden ook de virussen of andere bacteriën van een voorwerp verwijderd. Dit kan worden gedaan met een antibacteriële spray of schoonmaakmiddel. 

Waar kan ik nog handgel kopen?

Handgel is nog steeds beschikbaar in de Vikingwinkel. De gel wordt net als de maskers bij je thuis of op kantoor bezorgd.  

Hoe desinfecteer je je handen?

  1. Maak je handen eerst nat of breng zeep aan.
  2. Wrijf de palmen van je hand tegen elkaar.
  3. Gebruik je vingers om de ruimte tussen je vingers schoon te maken.
  4. Maak je duim schoon.
     
  5. Maak de ruimte onder je nagels schoon.
  6. Maak de achterkant van je handen schoon.
  7. Gebruik water om de zeep weg te spoelen.
  8. Droog je handen af met een papieren handdoek. 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze gidsen? Of heb je vragen of opmerkingen over deze gids? Volg ons dan op Facebook en Twitter voor meer dagelijkse updates over onze producten.