Hoe kan ik: papier losmaken uit mijn versnipperaar?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

In de huidige tijd is het veilig weggooien van vertrouwelijke en potentieel gevoelige informatie van groot belang, zowel thuis als op kantoor. Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om dit te doen is met een papierversnipperaar voor op kantoor, een apparaat dat snel documenten vernietigt en jou en je bedrijf helpt om te voldoen aan de AVG-richtlijnen. Maar wat gebeurt er als dit onmisbare stuk kantoorapparatuur vastloopt? En wat is doorgaans de oorzaak van zo’n probleem?
Hier bij Viking weten we hoe waardevol een papiervernietiger is voor het veilig verwijderen van documenten. Hier is onze handleiding voor het deblokkeren van een papiervernietiger.

Papiervernietiger die blijft vastlopen?

Net als bij elk ander essentieel apparaat, of het nu een laptop of een simpele nietmachine is, kan het tenenkrommend frustrerend zijn als je papiervernietiger vastloopt. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom de versnipperaar een storing heeft. Nou, dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

• Te veel vellen tegelijk erin proppen
• De versnipperaar wordt niet regelmatig gesmeerd.
• Er zijn spullen in het apparaat gestopt waarvoor het niet geschikt is.

Als we beter inzoomen op dat laatste punt, zien we dat bepaalde papierversnipperaars zijn gemaakt om ander materiaal te verwerken dan andere. Zo zijn sommige papiervernietigers ontworpen om zowat alles te verwerken, van stapels papier tot cd’s. Het is belangrijk dat je alleen voorwerpen in de versnipperaar stopt waarvan je zeker weet dat hij ze aankan.

Een papierversnipperaar deblokkeren

Stel je voor: je bent halverwege het versnipperen van die stapel documenten met privacygevoelige informatie en plotseling blokkeert de papierversnipperaar. Dat kan behóóóóórlijk frustrerend zijn. Een storing hoeft niet te betekenen dat je volledig moet stoppen met de versnipperklus – volg gewoon deze eenvoudige stappen en je kunt in een mum van tijd weer aan de slag.

1. Haal de stekker eens uit het stopcontact
De eerste en belangrijkste stap is om de stekker van de versnipperaar uit het stopcontact te halen. Zo weet je zeker dat er absoluut geen stroom op staat en het apparaat niet onverwacht gaat draaien terwijl je met je vingers tussen de messen zit om uit te vogelen wat het probleem is. Dat kan namelijk behoorlijke verwondingen veroorzaken, dus hou je aan deze regel.

2. Verwijder het bovenstuk van de versnipperaar
Bij de meeste papiervernietigers kun je het bovenste gedeelte van de onderzijde verwijderen. De bovenkant is het gedeelte waarin het hakselmechanisme zit, de onderkant is de papiermand. Zodra je het bovendeel hebt verwijderd, krijg je een beter zicht op de blokkade in de versnipperaar en dus op hoe je de versnipperaar van bovenaf kunt deblokkeren.

3. Maak de papiermand leeg
Een versnipperaar kan soms simpelweg vastlopen omdat de prullenbak vol is. Zorg ervoor dat je de prullenbak volledig leegmaakt voordat je hem weer aan de versnipperaar vastmaakt en de stekker in het stopcontact steekt. Werkt de versnipperaar nog steeds niet? Dan weet je in ieder geval dat een overvolle opvangbak niet de oorzaak van het probleem is.

4. Maak de messen schoon
Als er kleine stukjes papier tussen de messen blijven hangen kan de hele versnipperaar blokkeren en niet meer functioneren. Probeer eerst met een stevig pincet of een tangetje het vastzittende papier tussen de messen vandaan te halen. Je kunt dit doen vanaf zowel de boven- als de onderkant van de versnipperaar, om de beste hoek te krijgen om het papier te verwijderen.

5. In de achteruit
Zodra je de messen hebt vrijgemaakt, kun je proberen de versnipperaar weer aan te zetten. Als het nog steeds niet werkt, probeer dan de versnipperaar in zijn achteruit te zetten, omdat hierdoor vastzittende stukjes vanzelf los kunnen komen. Zodra je de messen hebt vrijgemaakt, kun je proberen de versnipperaar weer aan te zetten. Als het nog steeds niet werkt, zet de versnipperaar dan in zijn achteruit, omdat hierdoor vastzittende stukjes vanzelf los kunnen komen.

6. Gebruik smeerolie
De messen gesmeerd houden is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de versnipperaar. Doe je dit niet, dan kan de machine vastlopen. Heb je lange tijd geen olie voor papierversnipperaars gebruikt, doe dit dan alsnog om de machine weer in beweging te krijgen.

7. Voer één enkel vel papier door
Als je al deze opties om de versnipperaar te ontstoppen hebt geprobeerd, voer dan eens één enkel vel papier door om te testen of de storing is verholpen. Als dit werkt, duw dan niet meteen opnieuw de papiervernietiger vol met een groot aantal vellen papier of dikke stukken, want dat kan de oorzaak zijn van het oorspronkelijke probleem.

Wat kan ik veilig versnipperen?

Als je je afvraagt of je papier mét nietjes kunt versnipperen, is het slim om het antwoord te zoeken voor je het uitprobeert. Vaak kan de vraag “hoe een papiervernietiger te deblokkeren” eenvoudig worden opgelost door alleen voorwerpen te versnipperen waarvoor het apparaat is bedoeld. Zo zijn sommige vernietigers voor thuis alleen bedoeld om papier in stroken te versnipperen, terwijl een papiervernietiger voor kantoorgebruik vaak over extra functies beschikt, zoals het versnipperen van cd’s en dvd’s en het verwerken van paperclips en nietjes.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het snijtype van de papiervernietiger. Wat het snijtype betreft, versnipperen crosscut, micro cut en strip cut papiervernietigers het papier op verschillende manieren, waarbij ze verschillende veiligheidsniveaus garanderen.

De velcapaciteit is een andere factor die van invloed is op de kans dat je papiervernietiger vastloopt. Simpel gezegd is de velcapaciteit het aantal vellen papier dat tegelijk in de papiervernietiger kan worden ingevoerd. Je moet altijd rekening houden met deze capaciteit en ervoor zorgen dat je niet te veel vellen tegelijk erin stopt, om te voorkomen dat je papiervernietiger vastloopt. De velcapaciteit kan variëren van vier vellen tot meer, afhankelijk van uw wensen.
Dus hoe kun je een papierversnipperaar effectief deblokkeren? Zorg ervoor dat je de juiste papiervernietiger hebt voor jouw situatie. Als je een apparaat hebt dat precies aan je eisen voldoet, is de kans veel kleiner dat het vastloopt en je vertraging oploopt bij het wegwerken van gevoelige informatie.