Hoe houd je je werkplek deze herfst griepvrij?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

De R zit weer in de maand, wat betekent dat het griepseizoen officieel geopend is. Afgelopen maart stond op de website van NOS nog een artikel met de kop ‘Waarom is er meer aandacht voor corona dan voor griep?’ Helaas hebben we het antwoord op deze vraag het afgelopen half jaar eigenhandig ontdekt. Verkouden op kantoor aankomen is dan ook echt verleden tijd. Maar wat kun je zelf doen om je eigen werkplek, zowel op kantoor als thuis, griepvrij te houden? In deze blogs vind je een aantal tips.

 

Tip 1: regel een eigen toetsenbord en muis

De eerste tip is kort maar krachtig: werk je regelmatig een paar dagen op kantoor? Zorg er dan voor dat je bezit over een eigen toetsenbord en muis. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het toetsenbord en de muis één van de grootste bron van bacteriën zijn op kantoor. Zelfs de deurknop van het toilet bevat minder bacteriën.

 

Tip 2: spreek verkouden collega’s aan

Vóór het coronatijdperk verdienden collega’s die snotverkouden naar het werk kwamen een soort van respect: ‘wat een diehard’. Dit soort mensen maakten het voor anderen steeds lastiger om met een verkoudheid thuis te blijven. Het positieve aan de coronacrisis is dat het korte metten maakt met deze gekke eigenaardigheden van de kantoorcultuur. Als je je nu verkouden op kantoor durft te laten zien, wordt je dat niet in dank afgenomen. Mochten er nu tóch collega’s zijn die met een raar hoestje op kantoor verschijnen, neem de situatie dan in eigen hand en durf deze collega (of zijn of haar manager) hierop aan te spreken.

 

Tip 3: zorg voor frisse lucht in je huis

Nu we massaal thuiswerken, is de luchtkwaliteit in ons huis steeds belangrijker. Blijf je huis goed ventileren door iedere ochtend de ramen van de woon- en slaapkamer(s) open te zetten. Zo voorkom je dat je huis een broedplaats wordt voor bacteriën. Verkoudheid wordt namelijk niet door koud weer veroorzaakt, maar door virussen en bacteriën. Nu denk je misschien: waarom woeden verkoudheidsvirussen dan met name in de winter? Dat komt omdat we dan vaker bij elkaar binnen zitten waardoor virussen gemakkelijker kunnen overspringen. En in een slechte geventileerde ruimte gaat deze overdracht extra snel. Daarom is dagelijks ventileren zo belangrijk, zowel in huis als op kantoor.

 

 Tip 4: zorg voor goede schoonmaakmiddelen

Het is belangrijk om schoonmaakmiddelen in huis te halen die daadwerkelijk bacteriën doden en niet alleen een frisse geur verspreiden.

 

Hopelijk blijf je met deze tips deze winter griepvrij. En mocht je nu toch geveild worden door de griep, dan is ons advies: blijf lekker onder de wol.