Drie tips voor een beter thuiskantoor

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Het aantal mensen dat vanuit huis werkt is de afgelopen tijd flink toegenomen. En het staat als een paal boven water dat thuiswerken veel voordelen biedt. We zijn allemaal minder tijd kwijt doordat we niet iedere dag van huis naar werk kachelen, geven minder geld uit aan aanverwante kosten en brengen meer tijd door met familie en vrienden. Hieronder wat inspiratie voor een beter ingericht thuiskantoor.

Zorg voor balans tussen werk en privé

De keuze om thuis te werken brengt natuurlijk ook de verantwoordelijkheid met zich mee om de twee werelden thuis goed gescheiden te houden. Je verliest je makkelijk in de chaos van vergaderingen en deadlines en werkt ‘s middags dan net wat langer door, waardoor je alsnog de tijd verliest die je normaal gebruikt voor woon-werkverkeer.
Omgekeerd is het ook bepaald niet optimaal om op de bank te hangen met Netflix op de achtergrond terwijl je werkt op je laptop. Met deze vervagende scheidingslijn tussen die twee werelden, is het belangrijk dat we kleine tweaks en trucs vinden om ze in balans te houden om zo een evenwicht te vinden tussen ons werk- en privéleven.
Het is daarom belangrijk om kleine rituelen in stand te houden om de werkdag goed te beginnen en ‘s middags weer af te sluiten. Zo kan het drinken van een bakje troost koffie in de ochtend, of een rek-en-strekoefening aan het einde van de werkdag, helpen om onze gedachten te verzetten van de ene wereld naar de andere. Het helpt ook om, indien mogelijk, thuis een speciale werkruimte in te richten, zodat je niet zit te werken waar je ‘s avonds lekker wilt dineren.

Zorg voor de juiste kantoorapparatuur

Waar we vroeger nog op typemachines rammelden, vergaderen we nu met bluetooth-koptelefoons. Doordat onze kantooromgevingen continu veranderen, verschuiven onze vereisten ook mee! De meeste thuiswerkers hebben ondertussen een mooie thuiswerkplek ingericht om gemakkelijker te kunnen werken. Dus of jij nu voor het eerst een kantoor aan huis inricht of gewoon voor jouw thuiswerkplek inspiratie zoekt om bepaalde aspecten te verbeteren: het is belangrijk dat je goed bekijkt wat je nodig hebt voor jouw werkplek, en een opstelling en spullen kiest waarmee je het beste resultaat bereikt.
Geen twee thuiskantoren zijn hetzelfde, en dat komt doordat jouw home office speciaal afgestemd moet zijn op wat jou beweegt en het meest productief maakt. We werken het best als we gelukkig zijn en ons senang en ontspannen voelen, dus is het belangrijk daar rekening mee te houden bij de inrichting of upgrade van jouw thuiskantoor. Het kan iets futiels zijn als een favoriete pen om aantekeningen mee te maken, een vakantiefoto van jouw gezin of ergonomische stoel die je wellicht nodig hebt voor jouw rug.

Verbeter de inrichting van jouw thuiskantoor

Zodra je jouw behoeften op een rijtje hebt gezet, is het tijd om op onderzoek uit te gaan! Overweeg allereerst om te investeren in een monitorverhoger of -arm zodat je in de beste hoek voor jouw beeldscherm zit en langer een goede zithouding kunt aannemen. Je kunt ook een prettig mechanisch toetsenbord aanschaffen om jouw typeprestaties naar een hoger niveau te tillen! Als je veel moet zitten voor jouw beroep, kan het zinvol zijn om te kiezen voor een zit-sta-bureau, zodat je een betere houding kunt aannemen en minder kans hebt op rugpijn. Als je het huis deelt met een huisgenoot of partner die ook thuis moet werken, kan het goed zijn om goede bluetooth-oortelefoontjes aan te schaffen, om afleiding van buitenaf te blokkeren en je favoriete muziek te luisteren terwijl je werkt.