Hoe creëer je een innovatiecultuur?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Innovatie is hip en daarom proberen veel bedrijven zich te onderscheiden van de concurrentie met innovatieve ideeën. Toch is het niet zo eenvoudig om een baanbrekend bedrijf te creëren dat de concurrentie constant vooruit blijft. Hoe kun je als manager van een (mogelijk timide) team je werknemers motiveren om te blijven innoveren?  

Welnu, hier komt innovatiecultuur om de hoek kijken! Met een innovatiecultuur moedig je werknemers en collega’s aan om meer buiten het stramien om te denken, en zorg je ervoor dat iedereen in kansen en mogelijkheden gaat denken. Hieronder zijn een aantal manieren waarop je een sterke innovatiecultuur in jouw bedrijf bewerkstelligd.  

1. Let op diversiteit bij werving van nieuwe teamleden 

De creatiefste bedrijven hebben diverse teams, waar mensen elkaar aanvullen met verschillende visies, talenten en vaardigheden. Een goede manier om een divers team samen te stellen, is om op karakter te letten tijdens de werving van nieuwe werknemers. Als twee kandidaten dezelfde vaardigheden hebben, kijk dan welke kandidaat een frisse blik kan bieden voor het bedrijf. Natuurlijk is het belangrijk dat een potentiële kandidaat goed binnen de bedrijfscultuur past, maar deze cultuur hoeft niet te bestaan uit mensen die allemaal precies dezelfde denkwijze hebben. 

2. Betrek de klant(en) 

Het is niet altijd gemakkelijk om verbeteringen en vernieuwingen door te voeren als je zelf overtuigd bent van je aanbod. Vraag daarom altijd uitgebreid feedback van je klanten. Zij zullen vaak aanmerkingen hebben over dingen die je binnen het bedrijf wellicht over het hoofd zag. Vervolgens is het belangrijk om de feedback aan het hele team voor te leggen. Hoe meer mensen de feedback te horen krijgen, hoe meer innovatieve oplossingen er mogelijk op tafel komen te liggen.  

3. Zorg voor een platte organisatie 

Als je echt een innovatieve cultuur wilt creëren, moet je ervoor zorgen dat elke werknemer het gevoel heeft gehoord te worden en vrijuit zijn mening durft te uiten. Met een sterke hiërarchie zorg je er niet voor dat werknemers hun kritiek en creativiteit kunnen uiten. Zorg er dus voor dat iedereen – ongeacht positie – aanspreekbaar is en dat feedback ook binnen de organisatie gewaardeerd en beloond wordt.  

4. Stimuleer onconventioneel denken 

‘Creativiteit is lol hebben met intelligentie’, zei Albert Einstein ooit. Met een team vol (hopelijk) intelligente mensen is het belangrijk om die intelligentie de vrije loop te laten. Organiseer creatieve brainstorm activiteiten met enkel pen en papier of implementeer een 5-minuten freestyle feedback sessie aan het einde van elke vergadering. Maak het duidelijk dat gekke ideeën gewaardeerd worden, ook als deze op het eerste gezicht onmogelijk lijken.  

5. Biedt ruimte voor gezelligheid 

Het helpt natuurlijk niet om een bedrijf met diverse werknemers te hebben, als iedereen alleen binnen zijn of haar eigen kleine team werkt. Vaak ontstaan nieuwe ideeën, doordat mensen met verschillende opvattingen hun ideeën samensmelten. Geef werknemers uit verschillende hoeken van het bedrijf dus de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld op maandelijkse bedrijfsuitjes of in de kantine. Je zult verstelt raken welke innovatieve ideeën uit deze ontmoetingen kunnen voortkomen! 

Wat zijn jouw tips voor een innovatieve bedrijfscultuur? Laat het ons weten via Facebook of Twitter.