Een groener kantoor in 10 stappen – Reduceren

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Bewust omgaan met wat we verspillen blijft overal een uitdaging. De lamp uitdoen als je weggaat, het afval scheiden en niet voor ieder wissewasje de auto pakken. We weten dat het verstandig is, maar vaak wint het gemak. Op kantoor is dat niet anders en is het zelfs eenvoudiger om je te verschuilen achter collega’s of het kantoorbeleid. Wat kun je nu zelf doen om beter te recyclen, te reduceren of te hergebruiken?

10 tips om slim te reduceren:

  1. Licht uit: een super simpele actie. Doe het licht uit bij vertrek en bespaar meteen.
  2. Apparatuur uit: ook hierbij geldt dat het bijna niet makkelijker kan. Van printer tot computer tot koffieapparaat, zet het uit als je gaat.
  3. Stekker eruit: simpele actie, maar we vergeten al snel om de stekkers uit het contact te trekken na een werkdag. Denk aan onze mobiele telefoonoplader of het tosti-ijzer. Dat is allemaal onnodige lekstroom.
  4. Kraan dicht: met een druppende kraan verspil je tot enkele liters water per dag. Naast dat het geld kost, is het bovenal zonde. Vooral als je nagaat dat er elders in de wereld mensen zonder schoon water zitten.
  5. Verwarming uit: kwestie van de letterlijke knop omdraaien. Of installeer een handige app op je telefoon om op afstand de temperatuur op kantoor te regelen.
  6. Papierverbruik: dubbelzijdig en/of minimaal printen bespaart vele euro’s per jaar en is daarbij milieubewuster.
  7. Vervang gewone lampen door TL- of LED-verlichting. Beter voor het milieu en goed voor de portemonnee.
  8. Temperatuur koelkast: ooit aan gedacht om de temperatuur van de koelkast niet te koud te zetten? De beste temperatuur is tussen de 3 en 4 graden. Kouder verspilt onnodig veel energie.
  9. Goede isolatie: ook op kantoor kan er veel geld bespaard worden door dubbel glas en goede kozijnen. Zelf heb je enige invloed op isolatie, door deuren en ramen te sluiten of slechts op een kier te zetten (want frisse lucht is natuurlijk aan te raden).
  10. Kom eens op de fiets of met het OV naar kantoor: dat betekent direct CO² reductie en je bent ook nog een beetje buiten.

Bovenstaande tips dragen direct bij aan het reduceren van energie en kunnen je op weg helpen naar een groener kantoor. Kleine moeite, grote besparingen!