Vijf voordelen van de Pomodoro techniek

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Wat heeft een tomaat te maken met effectief timemanagementIn 2017 schreven we over Focus, een browserextensie die je tijd opdeelt in stukken van 25 minuten en je daarna kleine pauzes geeft. In het digitale tijdperk van nu is het gemakkelijk om je compleet te verliezen in je taak, waardoor je minder tijd hebt voor andere dingen. De pomodoro techniek heeft alles met tijdsindeling te maken. Het is een manier om je effectiever te laten werken.  

Dit zijn vijf voordelen van de pomodoro techniek, en waarom het een goed idee is om het is een aantal dagen te proberen.

1. Taakverdeling

De pomodoro techniek heeft niet heel veel te maken met tomaten (sommige kookwekkers zien eruit als tomaten, verder is er eigenlijk geen vergelijking), maar wel met tijdsmanagement. De essentie van de techniek is het opsplitsen van grotere taken in kleinere taken die je kunt afronden in 25 minuten. Een tijdsblok van 25 minuten heet een “pomodoro”. Elke keer als je een pomodoro af hebt, neem je een kleine pauze van ongeveer drie tot vijf minuten. Na elke vierde pomodoro neem je een langere pauze van een kwartier tot twintig minuten. Door je grotere taken op te splitsen krijg je een beter beeld van de taak, en kun je je beter focussen op de kleine details. Dit brengt ons naar het volgende punt.

2. Meer Energie

Ken je dat gevoel? Je zit al uren naar je scherm te staren om een taak van je lijst af te strepen? Je hebt een deadline morgen, maar je kunt de motivatie niet opbrengen om de laatste stappen te zetten? Elke werknemer kijkt vaak tegen bergen werk aan, het opsplitsen van grotere taken is iets wat we al vaker hebben gezegd op onze blog. Het is altijd een goed idee om je werk in kleinere taken op te splitsen zodat je gefocust kan blijven en meer energie overhoudt. Meer energie zorgt voor beter en effectiever werk, en de pomodoro techniek is de perfecte manier om je taken op te splitsen.

3. Minder uitstelgedrag

Het uitstellen van grote taken is iets wat we allemaal wel eens doen. Het is lastig om te beginnen aan een taak als je weet dat je er de rest van de dag mee bezig zal zijn. Dit is vooral het geval als de taak saai is, of veel van hetzelfde. Door je taak op te splitsen in kleinere taken van 25 minuten, is het gemakkelijker om door de berg werk heen te kijken en effectiever te werk te gaan. Dit zorgt er ook voor dat je sneller aan je taken begint, je hebt immers maar een kleine pauze, en je moet toch je pomodoro afmaken.

4. De tijd gaat sneller

Door kleine pauzes te nemen, en door je pomodoro’s heen te werken gaat de tijd een stuk sneller. Elke keer als je een pomodoro afmaakt, heb je een stuk van je taak volbracht. Dit geef je het idee dat je goed bezig bent, en hierdoor gaat de tijd een stuk sneller. Je blijft gefocust op je taak, en zult minder naar de klok kijken om pomodoro’s van je lijst te strepen. Een snellere en productievere dag brengt ons naar het laatste punt in dit artikel.

5. Helder hoofd

Met een lijst taken die je van tevoren maakt, heb je meer tijd om te focussen op taak die voor je ligt. Je zult dus minder afdwalen op dingen die je nog moet doen. Hierdoor krijg je een ‘lichter’ hoofd en zal je minder stressen over grote projecten. Een ‘lichter’ hoofd zorgt ook voor een betere workflow. Voor andere tips om je hoofd leeg te maken tijdens een drukke werkdag hebben we dit artikel geschreven. Geïnteresseerd in de pomodoro techniek? Bij Viking kun je een wekker bestellen, of download een van de vele apps op je smartphone die het gemakkelijker maken om de techniek toe te passen.

Volg ons op Twitter en Facebook voor dagelijkse updates om je kantoorleven makkelijker te maken.

@NL_Viking 
Viking Nederland Facebook