Wat is Agile?
Wat is Agile?
Ben je nieuwsgierig naar de Agile manier van werken? We hebben een serie blogs samengesteld om je een dieper inzicht te geven in wat het is, hoe we het bij Viking gebruiken en hoe je sommige principes in je eigen werk kunt toepassen. Dit is de eerste blog van de serie, de rest volgt!
De Agile-methode is bedoeld om teams in staat te stellen hun klanten sneller en met minder moeilijkheden waarde te bieden door middel van een adaptieve aanpak van projectbeheer en softwareontwikkeling. Een agile team produceert werk in beheersbare, kleinschalige stappen in plaats van alles in te zetten op een “big bang” uitvoering. Teams ontwikkelen hierdoor een ingebouwd mechanisme voor snelle aanpassing aan veranderingen, aangezien eisen, plannen en resultaten regelmatig worden geëvalueerd.
Hoe werkt het
Deze methode is niet gericht op het sneller leveren van output, maar op het stroomlijnen en verbeteren van de workflow en daarmee afleveren wat het bedrijf of de consumenten verwachten. In februari 2001 werd Agile officieel geïntroduceerd door een groep leidinggevenden op het gebied van softwareontwikkeling met de publicatie van het “Manifesto for Agile Software Development”. Dit manifest bestaat uit vier idealen en twaalf principes.
De kernwaarden van agile bestaan uit de volgende idealen:
• individuen en interacties boven processen en instrumenten;
• werkende software boven uitgebreide documentatie;
• samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen; en
• anticiperen op veranderingen boven het volgen van een plan.
De in het manifest genoemde idealen stimuleren een proces dat prioriteit geeft aan kwaliteit door goederen of diensten te ontwikkelen die voldoen aan de eisen en verwachtingen van de klant.
Wij hebben de agile ‘ui’ die Simon Powers in Adventures with Agile voor ogen had, nagemaakt. Het is een manier om het idee te visualiseren dat sommige factoren gemakkelijker te veranderen zijn en minder tijd vergen, terwijl andere moeilijk te navigeren zijn maar op lange termijn lonend zijn. Systemen en processen kunnen na verloop van tijd veranderen en zijn gemakkelijk zichtbaar, maar vormen de meer uitvoerende kant van agile. De principes, waarden en mindset hebben tijd nodig om te veranderen en zijn misschien niet tastbaar, maar wel zeer krachtig.
Agile projecten worden verdeeld in kleine, herhaalbare periodes, sprints of iteraties genoemd, die doorgaans één tot vier weken duren. Projecten worden tijdens een sprint opgedeeld in overzichtelijke stukken. Teams plannen slechts één sprint per keer en maken aanpassingen voor volgende sprints op basis van de resultaten van de vorige.
Enkele agile principes
Er zijn in totaal twaalf agile principes, maar het is aan organisaties en teams om te bepalen hoeveel ze daarvan willen gebruiken. Wij zullen twee van deze principes bespreken, maar de andere zijn natuurlijk te vinden in het agile manifest.
Een van de belangrijke principes van agile is:
” Sta open voor veranderende voorwaarden, ook later in het proces. Agile processen gebruiken verandering in het voordeel van de klant.”
Een van de belangrijkste ideeën van het manifest is het stimuleren van flexibiliteit en het ontmoedigen van starre procedures. De gedachte is dat, aangezien niets volledig kan worden beheerst en vlekkeloos kan functioneren, het van cruciaal belang is een flexibele benadering van systemen te handhaven. Bovendien moeten teams flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan fouten en veranderingen en aan de meest recente projectontwikkelingen.
Een ander belangrijk principe in het manifest is:
“Op regelmatige basis denkt het team na over hoe het effectiever kan worden, stemt het vervolgens af en past hun gedrag daaraan aan.”
Er zijn verschillende werkwijzen die tot een agile aanpak leiden. Veel van deze werkwijzen zijn reflecterend van aard en bestaan uit activiteiten waarbij kritisch wordt gekeken naar wat wel werkt en wat eventueel veranderd moet worden. Zo wordt bij agile softwareontwikkeling aan het einde van elke iteratie een bijeenkomst gehouden die een retrospective wordt genoemd. In de retrospective bespreekt het team tot in detail de gebeurtenissen van de iteratie en stelt actiepunten op voor verbetering in de toekomst.
De agile mindset
De beste methode om agile te worden in processen is de idealen en leerstellingen van het manifest te onderzoeken en tegelijkertijd de agile mindset in praktijk te brengen. De agile mindset is het krachtigste element van de agile methode. Agile denken wordt gekenmerkt door een groeimentaliteit, een ”can-do” houding, innovatie en open staan voor kritiek, maar ook door leren, uitbreiding en voortdurende verbetering.
Uitzoeken wat voor jou werkt in je team, afdeling en organisatie is een belangrijk uitgangspunt om agile te zijn in de echte wereld. De drive om te veranderen en je werknemers in staat te stellen hun manier van werken en processen te verbeteren, zal je bedrijf helpen om meer agile te worden.
Er zijn veel programma’s beschikbaar die je kunnen helpen om sprints te plannen en bepaalde aspecten van het project te visualiseren. Bekijk deze bijvoorbeeld Planborden voor een handig visueel hulpmiddel om je sprints beter te plannen. Als je iets kleurrijkers zoekt om het plannen leuker te maken, blader dan door onze sticky notes collectie.