56 procent doet de was tijdens het thuiswerken

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

 

56 procent doet de was tijdens het thuiswerken

 

– Is het uitstelgedrag of gezonde afwisseling?

 

Door : Viking Specialist Furniture

Thuiswerken is het nieuwe normaal; maar wat doen we zoal thuis tijdens kantooruren? Zitten we de hele dag achter ons scherm met wat koffiepauzes of benutten we thuis juist meer onze vrijheid? Viking Direct zocht het voor je uit.

In een kleinschalig onderzoek, in samenwerking met Searchlab, ondervroeg Viking Direct Nederland 122 thuiswerkers naar hun bezigheden tijdens het thuiswerken. En wat blijkt? Naast de gebruikelijke werkzaamheden, staan huishoudelijke taken met stipt op nummer één. Zo verwerkt meer dan de helft van de respondenten (56%) de volle wasmanden tijdens kantooruren en ruimt meer dan een derde (36%) het huis op. Daarnaast staat ook boodschappen doen, met zo’n 33 procent, in de top 3.

 

De hamvraag bij deze resultaten is echter; wat vinden we hiervan? Is het goed om je werk regelmatig te onderbreken of leidt het juist tot uitstelgedrag? Als het gaat om productiviteit van thuiswerkende medewerkers, lopen de meningen nogal uiteen, net zoals de resultaten van onderzoeken. De voorstanders van thuiswerken wijzen vooral op de onmogelijkheid van acht uur lang focussen, oftewel: onze hersenen hebben af en toe de tijd nodig om af te schakelen. De tegenstanders van thuiswerken vrezen vooral dat niet iedereen genoeg discipline heeft om productief aan de slag te gaan én te blijven. Daar kunnen we ons ook wel iets bij voorstellen.

 

Afwisselen van je houding

Over de productiviteit van thuiswerken wordt dus getwist. Maar vanuit Viking Direct vinden we vooral het ergonomische aspect van thuiswerken interessant. En vanuit dat oogpunt gezien, is het onderbreken van je werk heel nuttig. De hele dag op een kantoorstoel zitten kan namelijk nogal wat gevolgen hebben voor je houding. Beweging en afwisseling zijn de toverwoorden voor een gezonde werkhouding. Wat dat betreft is het juist goed om een werkdag te onderbreken om even boodschappen te doen en in de weer te zijn met volle wasmanden.

 

Schuldgevoelens

Soms hoor je dat medewerkers zich weleens schuldig voelen als ze thuis de was doen of stofzuigen. Het voelt voor hen als een soort studieontwijkend gedrag, maar dat schuldgevoel is helemaal niet nodig. Zo langzaamaan zie je dat steeds meer werkgevers beseffen dat acht uur lang denkwerk verrichten (dat op kantoor vaak het geval is) haast niet haalbaar is. Het is goed om tussendoor even je hoofd leeg te maken én in beweging te komen.

 

Daarnaast zie je in de praktijk steeds vaker dat de werktijden niet langer in beton gegoten zijn. ‘s Avonds een uurtje je laptop openklappen omdat je ‘s middags even bent gaan lunchen in de stad, is voor veel werkgevers geen probleem meer. Dit maakt het kantoorwerk an sich een stuk flexibeler, luchtiger en gezonder.

 

Wij juichen het afwisselen van taken dus alleen maar toe. En op de momenten dat je wel achter je bureau zit, denk dan vooral aan een goede werkhouding! Want dat schiet er bij de meeste thuiswerkers nogal eens bij in. Hier schreven we eerder deze blog over Op kantoor werken we als de Koning en thuis als Quasimodo.