5 TIPS VOOR EEN HELDER HOOFD OP KANTOOR

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

De werkdag kan stressvol en hectisch zijn. Urenlang achter je bureau zitten, het gevoel hebben dat je vast zit in saaie vergaderingen, kan medogenloos voelen. Het is af en toe niet gemakkelijk om de dag door te komen zonder het gevoel te hebben dat je tegen muren oploopt.

Gestrest voelen op kantoor heeft niet alleen effect op de kwaliteit van ons werk, maar kan ook serieuze gevolgen hebben voor onze gezondheid. Er zijn echter een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je je hoofd rustig en gefocust houdt. Met deze technieken blijf je tevreden, efficiënt en effectief in je werk.

1.     Zet je koptelefoon op

Het voelt misschien een asociaal wanneer je weet dat je collega naast je je graag wilt bijpraten over de gebeurtenissen van het afgelopen weekend, maar het opzetten van je koptelefoon kan je echt helpen focussen.

Denk goed na over welke muziek je beluistert. Niet alle muziek werkt even ontspannend. Studies hebben aangewezen dat klassieke muziek je IQ verhoogd. Dus het kan absoluut geen kwaad af en toe wat Mozart aan te zetten.

En we hebben een extra tip. Je hoeft niet eens echt naar muziek te luisteren! Het opzetten van je koptelefoon alleen al, zorgt dat je minder geluiden om je heen hoort. En dus minder snel afgeleid bent. Dit is zeker handig in een kantoortuin.

2.     Neem pauzes

Denk aan schilders die aan een groot schilderij werken. Ze werken aan een stuk tegelijkertijd, maar om te weten of het kunstwerk in zijn geheel goed werkt, moeten ze letterlijk een paar passen naar achteren nemen om te kijken, hoe dat stuk waar ze net aan het werken waren, in het gehele canvas past.

Op precies die zelfde manier moeten wij ook afstand nemen van ons werk. En pauzes zijn daarvoor in het leven geholpen. Loop naar de kantine voor een drankje. Ga van je bureau en computerscherm weg tijdens de lunch pauze. Je zal merken dan wat tijd weg van je werk, je hoofd ruimte geeft om in de achtergrond de informatie te verwerken. En dat je na een tijdje met frisse blik en nieuwe inzichten naar je werk kan kijken en er vol goede moed weer mee aan de slag kan gaan.

3.     Controleer je ademhaling

Mochten er punten op de dag zijn waar je ineens compleet overspoeld wordt door stress, stop dan wat je doet en neem gelijk actie. En de beste actie is meestal om ademhalingstechnieken toe te passen om je hartslag en bloeddruk naar beneden te halen.

Adem bijvoorbeeld drie keer diep in naar je diafragma toe. Hou je adem even vast, voordat je langzaam weer uitademt. Herhaal dit een aantal keer om je gedachtes/ gevoelens te kalmeren.

4.     Neem niet teveel hooi op de vork

Stress verlagende oplossingen zijn geweldig. Maar uiteindelijk is er maar een echte situatie om naar te streven en dat is het vermijden van stress.

Het is niet gemakkelijk om ‘ja’ te zeggen tegen alles wat je op het werk aangereikt wordt. Maar op de een of andere manier is het gemakkelijker dan ‘nee’ zeggen. En hier ontstaat frictie en stress. Je bent misschien op zoek naar een promotie, of je bent net begonnen aan een nieuwe baan en je wilt jezelf bewijzen. Allemaal legitieme redenen in je hoofd om er een schepje bovenop te doen. Om iets harder aan de kar te trekken. Maar de gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn. Je creëert namelijk een verwachtingspatroon. Een situatie waar collega’s ervan uitgaan dat jij het allemaal wel kan. En wanneer je boven je macht werk, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van je werk en gezondheid. En daar help je je baas en collega’s zeker niet mee. Hou er dus rekening mee om even een pas op de plaats te maken voordat je ‘ja’ zegt als je weet dat ‘nee’ het juiste antwoord is.

5.     Wees niet te hard voor jezelf

Het advies dat we vaak aan anderen geven geldt ook voor onszelf. Zorg ervoor dat je niet te hard voor jezelf bent. Als je tegen een lastige opdracht aanhiktof een onhaalbare deadline hebt, trek dan op tijd aan de bel. Las een pauze in en praat met je team. Kijk wat de mogelijkheden zijn om jezelf te ontlasten. Zodat je je hoofd meer ruimte geeft om het werk naar behoren af te leveren zonder jezelf te kort te doen.

Heb jij goede tips over hoe je hoofd helder en gefocust te houden op kantoor? Laat het ons dan weten via Twitter.