Wat doen papa en mama op kantoor?
75% van Nederlandse ouders is van mening dat hun kinderen weten wat ze op hun werk doen. Maar hoe goed kunnen 2-6 jarigen daadwerkelijk begrijpen wat hun vader en/of moeder buitenshuis op kantoor doen?
In een klein onderzoek vroegen we ouders ons te vertellen wat hun kinderen denken dat ze op hun werk doen. De antwoorden die we kregen waren geweldig!
“Mijn papa doet het bier in de flessen.” – Technisch engineer bij een bierbrouwerij. “Mijn mama brengt altijd kadootjes rond.” – Koerier. “Papa is botendokter.” – scheeps dieselmonteur. “Mijn mama werkt met oude mensen die weer baby worden.” – zorghulp op PG afdeling. En de lijst ging maar door met mooie omschrijvingen.
We kozen er een paar uit om het mogelijke denken van kinderen visueel weer te geven (de gehele infographic staat onderaan de tekst).
Realiteitstoetsing bij kinderen
In hun boek En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden, bespreken Gitty Feddema & Aletta Wagenaar het onderwerp van fantasie en werkelijkheid in kinderen.
“In de kleuterperiode is de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid nog niet zo duidelijk. De oudere peuter en kleuter kunnen heel intens genieten van sprookjes en verhaaltjes. Het denken van de kleuter corrigeert hen nog niet als ze een verhaaltje of sprookje horen. Volwassenen lezen ook fantasieverhalen, maar hun denkvermogen toetst daarbij steeds af of wat er in het verhaal gebeurt, ook daadwerkelijk kan gebeuren. Met andere woorden wat is fictie en wat is werkelijkheid.’’
Feddema & Wagenaar schrijven dat deze realiteitstoetsing zich in de loop der jaren ontwikkelt onder invloed van de denkontwikkeling, de ervaring die men opdoet en de informatie die men verwerkt. Op basis van alle verworven kennis en met behulp van het redeneringsvermogen ben je steeds meer in staat om gebeurtenissen op hun waarheidsgehalte te toetsen.
Magisch denken
Dus als je je kleuter vraagt wat voor werk je doet dan zal het antwoord redelijk in de buurt liggen van wat je hem/haar zelf verteld hebt. Maar het magisch denken wat daarbij hoort, kan je je waarschijnlijk niet helemaal voor de geest halen. Maar, wij doen toch een poging!
Meepraten over dit onderwerp? Wij horen graag jullie verhaal! Laat het ons weten via Twitter: @NL_Viking