Vind extra motivatie voor je werk

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Het begin van het jaar kan een lastige tijd zijn om jezelf te motiveren op het werk! Er rust veel druk op je schouders om productief te zijn, want een vliegende start is een vruchtbare manier om het nieuwe jaar goed te beginnen. Blue monday is net achter de rug (meestal de derde maandag van januari), vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar, en dat is een extra reden om aan onze stemming te werken en onszelf te motiveren.
Terwijl collega’s en vrienden al sapdrinkend, diëtend en sportend aan hun voornemens voor het nieuwe jaar werken en de groepsdruk opvoeren om mee te doen, is het gemakkelijk om productiviteit te verwarren met giftige positiviteit. Lees verder om te ontdekken hoe je op een leuke manier gemotiveerd blijft!

Bepaal jouw doel


Er wordt vaak gezegd dat je geen dag in je leven hoeft te werken als je echt houdt van wat je doet. Hoewel er een kern van waarheid in schuilt, komt het maar zelden voor dat een baan een-op-een aansluit bij je ambities. Het is dus noodzakelijk om je roeping te vinden in wat je doet om gemotiveerd te blijven. Zodra je jouw roeping vindt in je dagelijkse werk, wordt het leven een stuk interessanter, en kun je echt aan de slag met het bereiken van die doelen.
Eén ding dat helpt bij het uitwerken van jouw ambities is het gebruik van een notitiesysteem of het noteren van ideeën op sticky notes. Je kunt je notities eenvoudig rondschuiven en snel gevoelens of plannen neerpennen. En aangezien je de memoblokjes makkelijk in je broekzak of rugzak stopt, kun je ze altijd bij je dragen en ook onderweg gedachten neerkrabbelen.

Verwen jezelf


Je mag nooit vergeten jezelf te verwennen. We slagen er niet altijd in onze doelen te bereiken, en soms kan het lastig zijn dat te accepteren. Wees dan niet te streng voor jezelf. Het is cruciaal om jezelf wat speelruimte te geven en jezelf ook te belonen omdat je simpelweg je best hebt gedaan.
Het is dus belangrijk om te letten op hoe je jezelf toespreekt. Want hoe je tegen jezelf praat bepaalt ook hoe je je door anderen laat behandelen. Heb geduld met jezelf, zelfs als je faalt. Pep jezelf mentaal op met positieve gedachten en fysiek met de juiste voeding. Blijf fit met gezonde tussendoortjes en een warm drankje op zijn tijd. Denk eraan: het is geen sprintrace maar een marathon, dus zorg goed voor jezelf!

Maak een plan


Neem af en toe een moment om na te denken over wat jou aanspreekt in het leven. Dit helpt om in kaart te brengen waar je nu staat en hoe je kunt bereiken waar je wilt uitkomen. Het lijkt eng, maar het is belangrijk om het geloof niet te verliezen en te blijven werken aan je doelen. Investeer in jezelf en trap niet in de val van twijfels of negativiteit – of die nu afkomstig zijn van anderen of van jezelf.
Maak een haalbaar stappenplan, zodat de druk wegvalt om in één klap alles uit te zoeken. Het doel is om hapklare, haalbare stappen op papier te zetten, waardoor je jouw doelen uiteindelijk kunt bereiken.
Het kan ook helpen om een visuele voorstelling te maken van de beoogde resultaten, en planningsborden kunnen daarbij helpen. Zo houd je je plan goed voor ogen, en kun je er op elk moment naar verwijzen. Dit laat ook onbewust je doelen doordringen in je geest, en kan het makkelijker maken om ze te bereiken.
Behandel jezelf dus met een beetje liefde en blijf altijd positief over het bereiken van je doelen. Bied weerstand aan negativiteit en concentreer je op jezelf en je eigen vooruitgang. En… wanneer ga je van start?