TIPS VOOR EEN CARRIÈRE IN HET BUITENLAND

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Heeft het buitenland je altijd al getrokken? Gaat iedereen om je heen op wereldreis maar timmer jij net lekker aan de weg? Dan kun je twee vliegen in één klap slaan door een periode in het buitenland te gaan werken. Doordat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt zijn er tal van begeleidingsprogramma’s waarvoor je je kan aanmelden, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er op eigen houtje voor te gaan. Spreekt dat laatste je wel aan? Lees dan snel verder voor 5 top tips voor het vinden van een baan in het buitenland.

#1 – NETWERKEN

Een zoektocht gaat een stuk sneller wanneer je mensen erover vertelt. Laat je huidige netwerk weten dat je op zoek bent naar een uitdaging in een buitenland, maar maak ook contact met nieuwe mensen. Heb je nog geen LinkedIn profiel? Dan is dat de eerste stap. Met wereldwijd meer dan 600 miljoen leden, is dit professionele platform de plek bij uitstek om je zoektocht te beginnen. Maak je profiel in orde door er een representatieve foto, een pakkende samenvatting en een compleet overzicht van je werkervaringen aan toe te voegen. Wees ook niet bang om mensen aan je netwerk toe te voegen; dat is namelijk hoe je het balletje aan het rollen krijgt.

Ook in de offline wereld zijn er veel mogelijkheden om te netwerken. Meld je aan voor relevante events, workshops en open dagen om in contact te komen met bedrijven en mensen die al in het buitenland zitten. Vraag om tips en vergeet mensen die je ontmoet ook vooral niet aan je LinkedIn-netwerk toe te voegen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

#2 – VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Van verzekeringen tot werkvisums en een spaarpotje om je eerste maand mee rond te komen: als je goed bent voorbereid op je vertrek kun je alle kansen aangrijpen. Bovendien is het een goed iee om je papieren alvast te vertalen en een CV in elkaar te zetten dat geschikt is voor internationaal gebruik. Waar het in Nederland bijvoorbeeld heel gebruikelijk is om een foto op je CV te plaatsen, wordt daar in andere landen raar van opgekeken. Hetzelfde geld voor sollicitatiebrieven; in Nederland een brief waarin je best een beetje mag pronken met wat je kunt, maar dit is niet in alle landen het geval.

 #3 – WEES FLEXIBEL

De kans is groot dat je voorkeur uitgaat naar een aantal specifieke landen. Onthoud alleen wel dat je waarschijnlijk een stuk sneller aan de bak komt wanneer je volledig open staat voor mogelijkheden. Wellicht komt er opeens een hele toffe vacature vrij in een land dat je nog helemaal niet had overwogen, en het is juist mooi om dat soort kansen aan te kunnen pakken. Houd je dus niet te veel vast aan een plan of verwachting. Laat het avontuur op je afkomen; dan komt de rest vanzelf.

#4 – GA ERVOOR, MAAR BLIJF REALISTISCH

The most important thing is that you just go for it. Many people dream of working abroad, but actually doing it is a second. At the same time, it is also important that you remain realistic. You will not be the first to decide to return for a longer period after a great holiday, but whether you are in the Netherlands or Spain, work is work. So be aware that a full-time job involves a lot more than the adventure; you will also have to get used to the culture, learn a language and make a new circle of friends. But … then coupled with a great experience!

# 5 – DEEP INTO CULTURE

You have found your dream job abroad: congratulations! Now it’s time to get to know the culture. Improve your language skills, investigate which neighborhood is the best place to live and possibly open a bank account. In addition, we recommend that you investigate the local work etiquette. According to this study, there is a strong democracy in Dutch companies, making hierarchical layers less visible. In Germany, Belgium, England and France this seems to be a completely different story. The boundary between work and private life in the Netherlands is also a lot more vague than in other European countries. You will probably have to get used to this!

Do you have experience working abroad and do you have tips that we have not yet covered? Let us know via Twitter at @NL_Viking .