Tijdloze kantoorklassiekers

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Zeker in tijden waar werkplekken door de pandemie geheel of gedeeltelijk naar thuiskantoren verplaatsen, loont het om je af te vragen wat er naast de laptop of computer onmisbaar is voor een goed functionerende werkplek. Wie zich hier intensief mee bezighoudt, ontdekt dat bepaalde uitvindingen zich als onmisbare klassiekers hebben bewezen. Dit ondanks alle trends als digitalisering en automatisering. Daarom delen we in deze blog een korte geschiedenis van de kantoorklassiekers.


Het bureau – de basis van elk kantoor
Historisch gezien waren monniken de eerste bureauwerkers, maar er ging een lange periode vooraf aan het moderne in hoogte verstelbare bureau. In de 12e eeuw plaatsten vindingrijke monniken een plaat op twee houten schragen als basis voor het kopiëren van teksten: de uitvinding van het bureau. Vanaf het einde van de 19e eeuw ontpopte het moderne bureau zich als functioneel werkmeubilair. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de in hoogte verstelbare bureaus, die tot op de dag van vandaag de standaard in de kantoorcultuur vertegenwoordigen.

De dossiermap – snel gearchiveerd en altijd bij de hand
Kort voor het begin van de 20e eeuw zette de “Leitz Registrator” de nieuwe norm voor het praktisch en ruimtebesparend archiveren en bewaren van documenten in papieren vorm. In 1930 werd de zogenaamde tipclipper geïntroduceerd voor het archiveren van papier, meestal op A4-formaat. Tijdens het 100-jarig jubileum kwam de Leitz-map met een nieuw mapmechanisme het kantoor binnen, in 2007 gevolgd door het Clic-model van Elba, de eerste map met een klikmechanisme.

Hoe zit het vandaag met de voortschrijdende digitalisering en de trend naar het papierloze kantoor? Heel eenvoudig: het aantal offline mappen is op veel plaatsen afgenomen. Toch worden de belangrijkste documenten nog steeds in fysieke mappen opgeslagen en kunnen deze zelfs zonder stroom of internetverbinding worden geopend.

De balpen – geen enkel detail gaat verloren
De balpen is bij uitstek een van de handigste uitvindingen van de 20e eeuw en telt nog steeds als onmisbaar item voor veel kantoormedewerkers. De Hongaarse journalist László József Bíró kwam op het geniale idee voor de balpen toen hij in een drukkerij roterende rollers zag die sneldrogende inkt op het papier aanbrachten. Het hoogtepunt van zijn uitvinding, waarvoor hij in 1938 een patent kreeg, is de bal op de punt. Deze sluit de inktkamer af en brengt de stroperige inkt op het papier aan door tijdens het schrijven te draaien.

De invloed van Bíró op onze manier van werken is daardoor enorm. Ondanks de concurrentie van het toetsenbord blijft de balpen nauw verbonden aan onze dagelijkse gang van zaken. Met een stuk papier en een pen gaat namelijk geen enkel detail verloren. We maken snel notities en zetten zo tegelijkertijd onze hersenen aan het werk. Op die manier onthouden we de geschreven informatie vervolgens een stuk beter. Doe er je voordeel mee

Ben je op zoek naar tijdloze kantoorartikelen voor iedere werkplek? Kijk dan in onze catalogus.