Snack gezonder en werk productiever

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Eten is waar we mee opstaan, de brandstof die ons door de dag helpt en waar we ’s avonds mee thuiskomen! Sommige mensen eten om te leven, maar anderen leven om te eten. Behoor jij tot die laatste categorie? Lees dan verder voor enkele handige snack-tips voor gezonde tussendoortjes op het werk. En zorg dat je het blog tot de laatste alinea leest voor een bijzonder (en makkelijk) recept!

Het belang van eten

Stel je voor: het is een drukke dag op kantoor, je rent op en neer van je laptop naar bilateraaltjes, meetings en koffie-overleggen. Maar plotseling herinnert een knorrende maag je eraan dat je de lunch volledig hebt overgeslagen. En de kantine is ondertussen al dicht. Wat nu? Om dit soort penibele situaties te voorkomen is het goed om altijd een voorraadje gezonde snacks achter de hand te houden.
We hebben nu eenmaal eten nodig om ons lichaam van brandstof te voorzien en om onze hersenen optimaal draaiende te houden. Snacken met zelfgemaakte tussendoortjes helpt om de hele dag voldaan en energiek te blijven. Zo zijn noten een goed alternatief voor chips als je van een beetje knapperigheid houdt. Naast vezels, eiwitten, antioxidanten, onverzadigde vetten en andere vitaminen en mineralen, zijn ze een bron van goede vetten. Zoiets eenvoudigs als doodgewone popcorn is ook een heerlijk betaalbaar tussendoortje!
Als je graag eens wat anders wilt, combineer dan hummus met wat stukjes wortel, selderij of paprika. Een gezonde keuze, want hoewel veel dipsausjes room bevatten, wordt hummus gemaakt van kikkererwten.

Werk productiever

Voel jij je ook zo slap en futloos rond een uur of drie ‘s middags? De afterlunchdip bestaat echt! In plaats van te vertrouwen op sloten koffie en blikjes frisdrank met hun cafeïne en suiker, ga je beter voor vers fruit en een gezond glas water of kruidenthee. Een voedingspatroon met veel cholesterol, voorbewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige suikers verhoogt het risico op een depressie, aldus onderzoekers van de Manchester Metropolitan University.
En je mag dan misschien veel noten op je zang hebben op het werk, af en toe een handje pinda’s als snack kan ook voldoende zijn. Studentenhaver is ook smaakvol en vullend, en volledig af te stemmen op jouw smaak als je het zelf mixt. Stop het vol met amandelen, pinda’s, walnoten, rozijnen en cashewnoten voor een stevige en gezonde traktatie.
Een andere optie is het gebruik van een blender zodat je thuis smoothies kunt maken voor op kantoor. Simpel te bereiden: met smoothies kun je zelfs doorwerken terwijl je ze drinkt. Als dat geen win-win-situatie is?

Recept
Ben je van goede wil maar zoek je nog een leuk recept voor een smakelijke snack? Let dan goed op. Probeer deze no-bake-salty-amandel-en-honing-snacks voor een gezonde en vullende keuze.
Ingrediënten
• 1 kopje rauwe amandelen (ongezouten)
• 1 kopje havermout
• 1/3 kop amandelboter
• 1/3 kop honing*
• 1/2 theelepel vanille-extract
• 1/4 theelepel zeezout
• ¼ theelepel sesamzaad

Bereiding
1. Doe de amandelen en havermout in een keukenmachine. Hak 20-30 seconden tot het de textuur van grof broodkruim heeft.
2. Stop de honing, amandelboter, vanille-extract en zeezout in een grote kom.
3. Meng alles goed door elkaar met een spatel tot zich een dik deeg vormt. Voeg wat havermout toe en roer het goed door als het te nat is.
4. Maak jouw handen vochtig en rol 8-10 balletjes van het deeg, die je daarna door het sesamzaad wentelt. Zet ze in de koelkast of vriezer en wacht 15 minuten.
5. Geniet van deze smakelijke en voedzame snack!

*Ben je veganist: vervang de honing dan eenvoudig door ahornsiroop of agavesiroop.
Hoewel het belangrijk is om gezond te eten op het werk, is het ook belangrijk om jezelf niet te verliezen in het tellen van calorieën. Door allerlei dingen die we niet in de hand hebben, is het niet altijd mogelijk om gezond te eten en te leven. Dus uh, geef jezelf wat speelruimte en geniet van een ijsje als je daar zin in hebt!