Sla de plank niet mis tijdens Kerstmis dit jaar

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Er hangt een ontspannen en bijna magische sfeer. Om je heen hangt een geur van dennennaalden en kaneel. Je zit te typen in een hysterische kersttrui terwijl ondertussen de klassieker ‘Last Christmas’ door de woonkamer of kantoortuin galmt… Tja, hoewel we Kerstmis vaak zien als een festijn van vrede en naastenliefde, is het binnen de kantoorwereld eenvoudig om een ‘faux pas’ te maken. Om je te behoeden voor ongemakkelijke situaties, zetten we in deze blog vijf tips op een rijtje waarmee je de feestdagen vlekkeloos doorstaat.

1. De vroege vogel

Vroege vogels vangen veel wormen, zo luidt het gezegde. Maar wanneer het aankomt op kerst, zijn sommigen er net iets té vroeg bij. Voor je het weet staat een collega kerstkransjes uit te delen terwijl de airco nog op standje tien blaast vanwege een hittegolf. Heb wat geduld en begin niet te vroeg. Want te vroeg beginnen is immers ook te vroeg pieken; terwijl je de piek juist op de kerstboom wilt zetten.

2. Gebruiken en tradities

Een kerstboom in huis na Sinterklaas, een gezellige kerststal en een gourmetstel op kerstavond zijn waarschijnlijk typisch Nederlandse tradities. Zo kunnen gebruiken en tradities per land enorm verschillen. Ontdek hoe en óf jouw collega’s, klanten en zakenpartners überhaupt wel kerst vieren om gênante situaties te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je in eeninternationaleomgevingwerkt en contacten onderhoudt in verschillende landen.

3. Kerstfeest

Veel collega’s kijken het hele jaar uit naar de kerstborrel op het werk. Maar het kaneen grote valkuil worden.Denk aan ongepaste gespreksonderwerpen engeflirt tot gênante dansintermezzo’s. Vaak is alcohol hier de aanstichter van. Het is dus beter om niet te diep in het glaasje te kijken, zodat je niet het gesprek van de dag bent in het nieuwe jaar. Vind je smalltalk lastig zonder alcohol? Bedenk dan vooraf een paar onderwerpen en zet ze in je telefoon. Zo kun je altijd teruggrijpen naar een onderwerp waar je graag over praat.

4. Hints in plaats van cadeaus

Toegegeven: het spel ‘Hints’ kan een groot succes zijn om te spelen tijdens de kerstborrel. Het is echter minder leuk wanneer cadeaus plaatsmaken voor (niet zo) subtiele hints. Een antirimpelcrème voor de oudere medewerker of een proeftraining in de sportschool voor een collega met overgewicht kan aardig bedoeld zijn, maar niet iedere ontvanger is blij met suggestieve of plagerige geschenken. Zoek daarom uit wat jouw collega’s écht leuk vinden voordat je jouw cadeaus inslaat.

5. Het juiste inpakpapier

Het aftellen is begonnen en het is je gelukt om op tijd de juiste geschenken te bemachtigen voor de feestdagen. Hierontpopt zich de volgende faux pas: het enige inpakpapier dat je inhuis hebt, is gekreukeld en heeft een felroze print met pony’s. Zo kun je die cadeaus voor collega’s, klanten of partners natuurlijk niet presenteren! Zorg dus dat je op tijd het juiste inpakpapier ter beschikking hebt. Hoewel het voor vrienden en familie wat kleurrijker mag, kun je het voor zakelijke cadeaus beter wattraditioneler houden.

Het is nog niet te laat om cadeaus, wenskaarten en inpakpapier in te slaan. Jezult in ieder geval goed slagen met onze catalogus.