Skills voor hybride managers

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Steeds meer organisaties zijn op zoek naar antwoorden op de moeilijke economische omstandigheden van vandaag de dag. Zij zetten de deur open voor experimenten met de meest uiteenlopende strategieën om innovatie te bevorderen, werknemers aan zich te binden, te groeien, de productiviteit te verhogen en meer winst te maken. Werknemers verzetten zich ondertussen tegen de ouderwetse top-down-managementstijl. Zij willen een aanpak van samenwerking die zowel henzelf als anderen aanmoedigt het beste uit zichzelf te halen in een werksfeer waarin ze ondersteund worden door hun manager.

Om deze en tig andere redenen verschuiven we steeds meer naar een moderne leiderschapsstijl die niet langer command-and-control is, maar waarbij de leidinggevende tussen de werknemers staat. Ben je meer een old-school-manager of een flexibele moderne manager? Lees verder en kom meer te weten!

Vaardigheden om aan te scherpen

Een kunnen nemen van goede beslissingen is een essentieel onderdeel van het zijn van een leidinggevende. Stel de standaardbenaderingen ter discussie en werk samen met werknemers om tot betere oplossingen voor terugkerende problemen te komen. Het is ook belangrijk om de sterke punten van elke werknemer te benutten om een gelukkig en tevreden team te hebben.

Een open communicatie en het delen van informatie met het oog op maximale transparantie en helderheid zou tot de vaste regels moeten behoren in het managementhandboek voor leidinggevenden die een stempel willen zetten op hun organisatie en werknemers. Onderschat ook niet de wens van werknemers om constructieve kritiek, feedback en complimenten te ontvangen.
Elke organisatie zou een innovatieve bedrijfscultuur tot stand moeten brengen, waarin wordt geluisterd naar nieuwe ideeën en ze ook tot uitvoering worden gebracht. Dit moet ook tot uiting komen in de houding van de nieuwe generatie managers. Als belangrijke maatstaven voor succes op de weg naar modern leiderschap gelden ook snel leren van successen en mislukkingen en het effectief toepassen van deze lessen.

Mensenkennis is eigenlijk in ieder werkveld van vitaal belang. Hieruit vloeit voort dat een goede verstandhouding met mensen en het opbouwen van relaties in de hele organisatie kunnen helpen een doeltreffende leidinggevende te worden. Het is ook goed voor werknemers om te voelen dat hun leidinggevende vertrouwen in hen heeft – het is dus belangrijk dat managers hun werknemers vertrouwen om hun werk te doen zonder bemoeienis.

Hybride leiderschap

De managers van vandaag de dag staan voor een unieke uitdaging: leidinggeven aan hybride teams. Het blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk te zijn, als sommige medewerkers op kantoor zijn en anderen thuiswerken. Om het beste bij werknemers naar boven te halen die thuis, op kantoor of hybride werken, combineert hybride leiderschap een managementvaardigheden op afstand met face-to-face managementvaardigheden.

Twee punten zijn daarbij cruciaal om goede prestaties te kunnen leveren zonder je te branden aan virtueel micromanagement: vertrouwen wekken en ondubbelzinnige, realistische verwachtingen scheppen. Door collega’s met elkaar in contact te brengen en medewerkers aan te moedigen om pro-actief deel te nemen en doeltreffend te werk te gaan, is het mogelijk inclusieve teamomgevingen te creëren voor alle werknemers, ongeacht waar zij graag werken.

Ontwikkel jezelf met de juiste hulpmiddelen

Natuurlijk kun je onmogelijk al deze eigenschappen bezitten als je net in een managementfunctie begint. Dit is waar persoonlijke ontwikkeling, begeleiding en hulpmiddelen van pas komen. Bijvoorbeeld door u te laten bijstaan door een mentor of door gebruik te maken van efficiënte tools om de nodige vaardigheden te ontwikkelen.

Er zijn zoveel competenties die samen het beeld van een effectieve leider vormen, en het is onmogelijk om ze allemaal onder de knie te hebben. Dit is waar GoodHabitz van pas komt. Het platform biedt duizenden cursussen om uit te kiezen, zodat je je eigen persoonlijke ontwikkeling kunt organiseren en je vaardigheden kunt verbeteren. Je begint met een quiz om in kaart te brengen waar je staat, zodat je daarna je reis naar grootsheid kunt voortzetten. Succes valt nooit uit de lucht, maar met de juiste hulpmiddelen en een positieve instelling wordt de reis een stuk gemakkelijker!