Medewerkers stellen wel degelijk hun bureaustoel in

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Medewerkers stellen wel degelijk hun bureaustoel in

 

– Resultaten Viking poll op LinkedIn en Facebook

 

Je kunt wel een ergonomische en luxe bureaustoel kopen; als je deze niet juist instelt, heb je er weinig aan. Het belang van een goed ingestelde stoel proberen we bij Viking continu aan onze klanten duidelijk te maken. Het succes van onze producten is er tenslotte van afhankelijk. Toch hebben we de indruk dat in de praktijk medewerkers vaak alleen de hoogte instellen, terwijl dat absoluut niet voldoende is voor een goede werkhouding. Maar goed, een indruk hebben van iets, is in feite gewoon een aanname. Daarom besloten we de proef op de som te nemen en openden we een poll op LinkedIn en Facebook met de vraag: ‘Heb je de bureaustoel waarop je nu werkt ingesteld?’

 

De resultaten* waren voor ons, op zijn zacht gezegd, nogal verrassend. Het merendeel, maar liefst 59 procent, blijkt namelijk zijn of haar bureaustoel volledig in te stellen. En met volledig bedoelen we naast het instellen van de hoogte, ook het benutten van alle andere opties die de stoel biedt, zoals de verstelbare armleuningen en rugleuning. Een positief resultaat dus!

 

En die andere 40 procent?

Hoewel we heel blij worden van de uitslag van deze poll, moeten we niet vergeten dat hieruit ook blijkt dat zo’n 40 procent nog niet zijn of haar bureaustoel (volledig) instelt. Van deze groep geeft 19 procent aan zijn of haar stoel niet in te stellen en 13 procent stelt alleen de hoogte in. Daarom hieronder een stappenplan voor een goed ingestelde bureaustoel.

 

Stappenplan bureaustoel instellen

 

  1. Stel de hoogte van je bureaustoel in waarbij je zorgt dat je benen in een hoek van 90 graden staan en je je voeten plat op de grond zet.
  2. Stel je armleuningen zo in dat je armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen rusten. Voorkom opgetrokken schouders, let er extra op dat je armen ontspannen op de leuningen liggen.
  3. Verstel je bureau op precies dezelfde hoogte als je armleuningen. Schuif je armleuningen er dus niet onder!
  4. Stel je rugleuning in, hiermee voorkom je dat je onderuit gaat leunen (hetgeen iedereen automatisch doet). De knop om dit in te stellen zit meestal aan de linkerkant van je stoel. Op het moment dat je deze knop losdraait, geeft je rugleuning mee. Hierdoor past de stoel je aan je houding aan, waardoor je een actieve zithouding krijgt.
  5. Stel de tegendruk van je rugleuning in. De knop hiervoor zit meestal aan de onderkant van je stoel. Afhankelijk van je gewicht bepaal je hoe sterke tegendruk je wilt. Het allerbelangrijkste is dat je rugleuning genoeg steun geeft aan je rug.

 

Kun je je bureau niet in hoogte verstellen? Zorg dan dat je een voetenbankje hebt. Toch is een in hoogte verstelbaar bureau, zeker als je meer dan twee dagen thuiswerkt, wel echt een vereiste voor een goede zithouding. Idealiter stel je namelijk je bureau af op je stoel en niet andersom.

 

*N=84