Het gevecht tegen de Blue Monday Blues

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Blue Monday is meestal de derde maandag van januari en wordt beschouwd als de “meest deprimerende dag van het jaar”. Op deze dag komen de post-vakantieblues, het sombere weer en de alweer opgegeven goede voornemens samen. Dit alles bij elkaar resulteert in een negatieve invloed op ons humeur en onze productiviteit. Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing twijfelachtig is, is het gevoel van somberheid in januari voor velen herkenbaar! Maar het erkennen en adresseren van deze gevoelens is cruciaal voor het behouden van een gezonde werksfeer.

In deze blog gaan we dieper in op de nuances van Blue Monday en hebben we praktische tips om je team te helpen deze uitdagingen aan te gaan en een positieve en opbeurende werksfeer te creëren.

Het gevecht tegen de Blue Monday Blues

Plezier vinden in de kleine dingen

Moedig je team aan om plezier te vinden in de kleine, dagelijkse dingen. Dit kan bijvoorbeeld door te genieten van een heerlijke en stevige lunch of door een momentje te nemen om de natuur te waarderen tijdens een wandeling in de pauze of door extra te genieten van die ene favoriete snack. Door te focussen op deze eenvoudige dingen, kun je je mindset veranderen en de hele dag door kleine positieve momenten creëren.

Koffie drinken met collega’s

Sociale interactie is een krachtig tegengif voor de blues. Plan daarom wat informele koffiepauzes in waar collega’s gewoon kunnen kletsen, ervaringen kunnen delen en er voor elkaar kunnen zijn. Moedig daarnaast ook persoonlijke 1 op 1 contacten met collega’s aan, bijvoorbeeld door een kort gesprek of een online vergadering. Soms kan een vriendelijk gesprek als een opkikker en een nieuwe energieboost werken.

Naar muziek luisteren

Muziek kan het humeur aanzienlijk beïnvloeden. Laat collega’s oordopjes of koptelefoons dragen op het werk, zodat ze hun eigen creatieve en rustige omgeving kunnen creëren. Of misschien kun je een gezamenlijke afspeellijst maken die aansluit bij de muzikale voorkeuren van het hele team en zo een gevoel van saamhorigheid creëren.

Voorrang geven aan gezondheid en fitness

Het is bewezen dat lichamelijke activiteit een positieve invloed heeft op het humeur. Moedig werknemers daarom aan om korte pauzes te nemen voor een stevige wandeling, wat stretchoefeningen of misschien zelfs een snelle workout. Is het mogelijk om wandelvergaderingen te organiseren, waarbij de vergadering wandelend door het kantoor of buiten wordt gehouden? Dit bevordert niet alleen de vitaliteit, maar het biedt ook een andere omgeving en stimuleert zo de creativiteit en betrokkenheid.

Je bureau(blad) ordenen

Je kan je snel overweldigd voelen door een rommelige werkplek. Moedig je team aan om wat tijd te besteden aan het ordenen van hun laptops en werkplekken. Je kunt een gevoel van orde en overzicht creëren door bestanden op te ruimen, rondslingerende documenten in mappen te sorteren en de indeling van het bureaublad te optimaliseren met behulp van opberg- en archiveringsproducten. Dit zal een positieve invloed hebben op de productiviteit en het mentale welzijn.

Een prettige werkomgeving creëren

Flexibele schema’s

Probeer waar mogelijk flexibele werktijden of werken op afstand aan te bieden. Door deze vrijheid en flexibiliteit te hanteren, is er ruimte voor de verschillende behoeften van je teamleden. Op deze manier kunnen ze een werkroutine creëren die aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren en verantwoordelijkheden.

Wellness-programma’s

Introduceer wellness-programma’s in samenwerking met de HR- of Learning & Development-afdelingen die gericht zijn op mentale gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virtuele mindfulness-sessies, yogalessen of workshops over stressmanagement. Door mentaal welzijn actief te stimuleren, kun je een ondersteunende werkcultuur kweken.

Erkenning en waardering

Erken en spreek regelmatig je waardering uit voor de inspanningen van je team. Heb aandacht voor andermans successen, mijlpalen of blijken van vriendelijkheid – misschien in de vorm van een kaartje of een kleine attentie. Dit creëert een positieve sfeer die het moreel een boost geeft.

Hoewel Blue Monday een tijdelijke domper op de werksfeer kan zetten, kunnen proactieve maatregelen de collectieve stemming flink opkrikken. Door een bedrijfscultuur van waardering te stimuleren, het plezier in de kleine dingen aan te moedigen en hulpmiddelen voor zelfzorg aan te bieden, help je je team om de lastige dagen door te komen en het hele jaar door een positieve werksfeer te behouden. Onthoud dat het de kleine, maar weloverwogen dingen zijn die samen een grote impact hebben op het welzijn van werknemers.