50% NEDERLANDERS HEEFT MET EEN COLLEGA GEDATET

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Nederlanders werken niet alleen hun takenpakket af op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van Viking, waarin 1 op de 2 Nederlandse werkenden aangaf weleens een romance te hebben gehad met een collega. Deze romances bestonden onder andere uit romantische dates na een werkdag, zoenen bij het koffiezetapparaat en spijtige one-night stands. Maar gelukkig heeft niet iedereen spijt van die dronken kerstkus. Voor 30% van alle koppels is het namelijk meer dan een scharrel. En 7% van al deze zalige zondigers heeft er zelfs een huwelijk aan overgehouden.

Interresant is dat in het afgelopen jaar, daten met collegas populairder is geworden dan hiervoor. Dit weten we omdat we onderzocht hebben waar mensen naar opzoek gaan op het internet. Zo is bijvoorbeeld de zoekterm “office flirt” 40% meer gezocht als in voorgaande jaren. Een andere uitschieter is “daten op het werk”, waarbij we een toename zagen van 50%!

Volgens Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het heel logisch dat we verliefd worden op collega’s. “Je werk is een soort huwelijksmarkt. Je werkt intensief samen, je ziet elkaar meer dan je, je buren ziet. Je deelt een passie voor hetzelfde werkveld en op die manier leer je elkaar snel beter kennen.”

Maar hoe beginnen liefdesrelaties op kantoor eigenlijk?

Het kantoor blijkt een populaire plaats voor bloeiende liefde (of ondeugende daden), want ruim 1 op de 5 relaties tussen collega’s is begonnen op de werkvloer. Daarnaast is ook het werkfeest met een kwart van de koppels een populaire broedplaats voor de liefde. Dat is makkelijk te verklaren, want een gezellig avondje met collega’s is de ideale manier om de vonken te doen overslaan. Het grootse deel van de werkende liefdeskoppels (30%) wacht echter gewoon tot na de werkdag (of na het werkfeest) om een relatie met een collega te beginnen. Kaptein: “Je bent niet onzichtbaar op het werk. Je denkt soms misschien alleen te zijn en dat het kan, maar je loopt altijd het risico dat je gezien wordt of dat het vastgelegd wordt op camera’s.

 

De werkomgeving brengt het brein opgang

Het cliché dat mannen de hele dag aan seks denken vindt aansluiting in ons onderzoek. Dat wil zeggen, maar liefst 75% van de Nederlandse mannen heeft weleens een seksuele fantasie over een collega gehad. Het overgrote merendeel van je mannelijke collega’s heeft dus hoogstwaarschijnlijk een wilde fantasie gehad over een collega op je werk.

Trouwens, ook vrouwen lusten er pap van. 50% van de werkende vrouwen heeft namelijk weleens gefantaseerd over een collega. In het algemeen vergapen beiden seksen zich aan een breed scala aan collega’s. Een tiende van Nederlanders had bijvoorbeeld een oogje op de baas. En de secretaresse blijft met 7% ook een populaire optie. Zo blijkt maar weer dat beide seksen niet vies zijn van een fantasie tijdens saaie vergaderingen. Eén frappant verschil is er wel tussen de seksen. Vrouwen vinden het een stuk lastiger (wel twee keer zo moeilijk als mannen) om collegiaal om te gaan met exen op de werkvloer. Mannen hebben hier met 15% van de ondervraagden een stuk minder last van.

Macht erotiseert

Kaptein geeft aan dat de structuur binnen bedrijven liefdesrelaties ook bevordert; in de zin dat macht erotiseert. Organisaties zijn gelaagd. Werknemers hebben verschillende posities. Posities komen met macht en macht heeft een aantrekkingskracht. En de resultaten uit ons onderzoek laten dit ook zien. 1 op de 10 romantische relaties op de werkvloer is een relatie tussen managers en ondergeschikten. Interessant is te weten dat managers twee keer zo openstaan voor een relatie met een collega dan werknemers in lagere posities.

Voor millennials liggen deze cijfers nog hoger. 1 op de 6 millennials die een romantische relatie heeft gehad met een collega, geeft namelijk aan dat dit met hun directe leidinggevende was. Al is dit niet wettelijk verboden (consensuele relaties tussen volwassenen zijn immers een privézaak), kan dit wel tot problemen op de werkvloer leiden. Promoties, bonustoekenningen en evaluaties blijven slechts met moeite objectief als er liefde of lust in het spel zijn.

Denk bijvoorbeeld aan Marc van Nimwegen en Marianne Bloos, twee toppers binnen het Openbaar ministerie. De twee hielden jarenlang geheim dat ze een relatie met elkaar hadden terwijl de een wel een promotie van de ander had gekregen. De relatie was geheim gehouden omdat dergelijke relaties bij het OM niet zijn toegestaan.

Om situaties als die hierboven genoemd is te voorkomen hanteren veel werkgevers een gedragscode.

“Codes zijn belangrijk binnen organisaties, want liefde kan je niet tegenhouden. Maar op het moment dat een relatie serieus wordt, moet je het wel bespreekbaar maken met een leidinggevende om te kijken wat voor een invloed de liefdesrelatie kan hebben op de werking van het bedrijf. Want de kans is altijd aanwezig dat de liefdesrelatie de werkrelatie ondermijnt”, aldus Kaptein.

Trouble in paradise

Een klein deel van alle relaties tussen collega’s eindigt in een langdurige relatie, maar romances op kantoor zijn lang niet altijd rooskleurig. 70% van de Nederlanders die een relatie heeft gehad met een collega, vond dit namelijk knap lastig. Deze koppels zijn helaas niet meer samen. De meest voorkomende problemen voor de tortelduifjes waren het geheimhouden van de relatie (44%), het omgaan met roddelende collega’s (29%) en het weerstaan van de fysieke aantrekkingskracht van je vlam (28%). Voor millennials is het weerstaan van de lusten wel heel erg moeilijk. Maar liefst 35% gaf aan het moeilijk te vinden om de aantrekkingskracht te weerstaan tijdens werkuren. Gelukkig heeft deze snuggere generatie hier een oplossing voor gevonden, want 25% van millennials heeft weleens een ondeugend rendez-vous gehad met een collega op hun werkplaats.

Meningen verschillen

Ondanks dat menige Nederlanders weleens een beschuitje hebben gegeten met een collega, zijn de meningen over zulke romances niet erg positief. 60% van Nederlanders beschouwt een romance met een collega als afleidend en 50% denkt dat deze romances hun carrière negatief zouden kunnen beïnvloeden. Ruim 37% van alle ondervraagden zou dus ook nooit een relatie aangaan met een collega en beschouwt dit als veel te risicovol.

Echter, hoe kan het ook anders, de immers optimistische millennials zijn een stuk positiever over kantoor romances. 50% van de millennials vindt namelijk dat een romantische relatie op werk de productiviteit kan verhogen en de stress op werk kan verlagen. Geen wonder dan dat deze generatie niet vies is van een liefdesafspraakje op werk.

*Aan dit onderzoek hebben tussen 7 en 29 Augustus 1000 Nederlandse werkenden deelgenomen door online een enquête van onderzoeksbureau OnePoll in te vullen.

 

Heb jij weleens een romance gehad met een collega? Laat het ons weten op Twitter: @NL_Viking