Elke dag Moederdag: waarom bedrijven werkende moeders moeten koesteren
Driewerf hoera voor de moeders! Op 8 mei is het weer Moederdag en wist je dat de oorsprong van deze dag teruggaat tot het initiatief van de Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste Anna Jarvis? Moederdag werd aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten gevierd, voordat het in 1925 zijn intrede deed in Nederland op initiatief van het Leger des Heils. Intussen kent elk land zijn eigen gebruiken om moeders op deze dag te eren, maar uiteindelijk zijn ze allemaal bedoeld om hetzelfde uit te drukken: “Dank je, mam!” In onze blog laten we zien hoe je als werkgever waardering kunt tonen voor alle moeders die werk en gezin combineren.
1. Zorg voor de nodige bewustwording
Tot vandaag de dag zijn sommige werkgevers aarzelend of terughoudend om potentiële moeders en vrouwen met kinderen in dienst te nemen. Werkende moeders zijn echter ware heldinnen in het dagelijkse (werk)leven. Als je zelf geen kinderen hebt, heb je eigenlijk geen idee wat het betekent om naast je baan een gezinsleven te leiden. Moeders kunnen dit omdat ze echte allround-talenten zijn. Het ouderschap heeft immers vele voordelen: kinderen kunnen ouders sterker en veerkrachtiger maken. Wie kinderen heeft, leert prioriteiten te stellen en problemen snel onder controle te krijgen. Het ouderschap verhoogt vaak de efficiëntie en traint mindfulness.
Dit zijn allemaal positieve kwaliteiten die van pas komen tijdens het werk. De talenten die kinderen bij hun ouders naar boven brengen, worden echter vaak over het hoofd gezien door werkgevers. Daarom is het belangrijk dat men ook bewust is van het veeleisende dagelijkse leven van werkende ouders. Dit houdt ook in dat ouderschap en werk worden gezien als twee zaken die bij elkaar horen. Een moeder zou niet bang moeten zijn om over haar rol en behoeften als moeder te praten uit angst onprofessioneel over te komen.
2. De juiste werkstructuren
Wat de werkstructuren betreft is er al veel verbeterd. Er heerst echter vaak nog een ‘negen-tot-vijf-mentaliteit’, wat het voor ouders niet altijd makkelijk maakt. De coronapandemie heeft wel een algemene verandering in de arbeidswereld op gang gebracht en aangetoond dat het ook anders kan: met een thuiskantoor en flexibelere werktijden. Door als werkgever flexibele werktijden te bieden, wordt het voor moeders makkelijker gemaakt om gezin en carrière te combineren. Met behulp van onze Home Office Shop leer je een plan te maken met als doel een fijne thuiswerksituatie voor je personeel. Een flexibele werkweek kan de productiviteit verhogen en een positief effect hebben op de tevredenheid. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de moeders binnen je organisatie!
3. Gelijkheid op de werkvloer
Lagere lonen, kleinere of geen bonussen, geen goede vooruitzichten op promotie ondanks goede prestaties – werkende moeders moeten het daar ook vandaag nog vaak mee stellen. Geen wonder dat zij zich soms gediscrimineerd en oneerlijk behandeld voelen. En waar het voor moeders als normaal wordt beschouwd hun kroost van school te halen, worden vaders groots onthaald. Hier moet verandering in komen. Als alle werknemers gelijk worden behandeld, of het nu mannen of vrouwen, moeders of vaders zijn, heeft dat een positief effect op de stemming, de sfeer en de cohesie in het bedrijf en dus op de motivatie, de productiviteit en de reputatie. Win-win voor iedereen, toch?
4. Kleine geschenken voor Moederdag
Last but not least kun je de werkende moeders in je bedrijf blij maken met een klein cadeau. Gewoon, als blijk van waardering voor hun bijdrage, inzetbaarheid en flexibiliteit. Met een weelderige bos bloemen sla je de plank zelden mis, maar ook iets zoets wordt altijd gewaardeerd.