Fast Track: Het effect van lichaamstaal

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Lichaamstaal is één van de meest onbewuste vormen van communicatie. Vaak hebben we totaal niet door wat we communiceren met onze houding. Je verbale en non-verbale communicatie zouden elkaar weleens totaal kunnen tegenspeken. Hieronder leggen we uit hoe je via effectieve lichaamstaal jezelf én je omgeving positief kunt beïnvloeden.

Invloed van lichaamstaal op jezelf

De verschillende houdingen die je elke dag aanneemt kunnen van grote invloed zijn op je zelfbeeld en gedrag. Zit je elke dag voorovergebogen over je toetsenbord? Dan is de kans groot dat je je ook een stuk minder assertief zult opstellen. Door passieve houdingen aan te nemen gaan we ons ook passiever gedragen. Daarnaast kunnen die hangende schouders er ook voor zorgen dat je een stuk negatiever door het leven gaat.

Hoe kun je dit verbeteren?

Rechter zitten en je schouders breed houden zijn twee snelle, simpele tips. Maar in onderstaande video legt expert Amy Cuddy precies uit hoe je met “power posing” je lichaamstaal in je voordeel kunt gebruiken. [iframe id=”https://www.youtube.com/embed/Ks-_Mh1QhMc” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Invloed van lichaamstaal op anderen

Naast dat je jezelf beïnvloed door je lichaamstaal, kan het ook effect hebben op hoe anderen je zien. Hier speelt vooral mee of je houding als open, of als gesloten wordt gezien. Zit je met je armen en benen gekruist? Dan zal je gesprekspartner denken dat je geen interesse in het gesprek hebt. Kijk je je gesprekspartner vrijwel niet aan? Dan denkt je gesprekspartner waarschijnlijk dat je nerveus bent, en snel het gesprek wilt afmaken.

Hoe kun je dit verbeteren?

Ten eerste kun je natuurlijk je armen van elkaar halen. Door ze op de tafel voor je, of op je schoot te leggen, kom je meteen al een stuk opener over. Daarnaast zou je als je echt een goede indruk wil maken ook kunnen proberen de lichaamstaal van je gesprekspartner te spiegelen.

Spiegelen

Als je (op een subtiele manier) de lichaamstaal van je gesprekspartner overneemt, kan dit ervoor zorgen dat de ander je onbewust aardiger zal vinden. Zo kun je letten op de gebaren die je partner maakt wanneer hij spreekt, en deze dan later op soortgelijke manier gebruiken. Ook kun je een vergelijkbare houding aannemen, en op dezelfde momenten oogcontact maken en verbreken.

Spiegelen voor publiek

Let wel op als je gesprek voor een publiek plaatsvindt. Mensen die het spiegelen van anderen toeschouwen denken al snel dat ze naar twee soortgelijke personen kijken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je het vertrouwen van een vervelende gesprekspartner wilt winnen, maar je wilt niet dat je publiek jullie als vergelijkbare personen gaat zien. Denk in dit soort gevallen goed na in welke mate je spiegelen wilt toepassen. Heb je nog meer tips over lichaamstaal?

Laat het ons dan weten via Twitter: @NL_Viking