De Voorjaars- schoonmaak: een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Vrijwel iedere cultuur op onze planeet kent de gewoonte van een grote schoonmaakbeurt als het voorjaar aanbreekt. Waar sommige volkeren kiezen voor grondig poetsen en opruimen tijdens de jaarwisseling, staat in andere culturen het wisselen van de seizoenen centraal. Toch valt er binnen al deze (inter)nationale tradities één gemeenschappelijke deler te herkennen: een nieuwe periode betekent dat je een frisse, hygiënische en geordende basis nodig hebt.

Een opgeruimd huis staat immers gelijk aan een opgeruimd (ofwel rustig) hoofd. Het interieur voelt bijna als nieuw aan en doordat alle spullen opnieuw gesorteerd zijn, kan je alles een stuk eenvoudiger terugvinden. Het loont om in het voorjaar een moment in te plannen waarop je van start gaat met ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. Daarom delen we in deze blog een aantal tips voor werkgevers en werknemers om proper en proactief te poetsen.

De voorbereiding – deel 1
Een goed begin is vaak het halve werk. Dus voordat je begint aan de grote schoonmaak, is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Maak allereerst genoeg tijd vrij, want een grote schoonmaak neemt flink wat tijd in beslag (het heet niet voor niets ‘grote’ schoonmaak). Dit klinkt misschien niet erg motiverend, maar na de grote schoonmaak ben je juist enorm blij dat je het allemaal gedaan hebt.

Je begint met het vrijmaken van ruimte in jouw agenda, bijvoorbeeld in het weekend. Dit is hét moment om klusjes op te pakken waar je normaal niet aan toekomt. Blokkeer bijvoorbeeld de hele dag en vraag waar nodig om hulp van familie of vrienden. Stel daarbij een to-do lijstje op van alles wat je wil schoonmaken. Zo kan je telkens een taak afstrepen, houd je je voortgang bij en zie je direct resultaten.

De voorbereiding – deel 2
Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk dat je alles in huis hebt om effectief te kunnen poetsen. Denk hierbij niet alleen aan de klassieke schoonmaakmiddelen, maar ook aan natuurlijke varianten, zoals groene zeep, baking soda en azijn. Daarnaast komen hulpmiddelen als microvezeldoekjes en de plumeau zeker van pas. Ook kan je beter voor één allesreiniger kiezen dan voor elke kamer een apart middel te nemen. Dat werkt effectiever en bespaart ruimte in je opbergkast. Op deze pagina vind je een compleet overzicht van schoonmaakmiddelen.

Een essentiële regel die je zeker niet mag vergeten: poets altijd van boven naar beneden. Dat geldt zowel voor je hele huis als voor iedere kamer die je schoonmaakt. Want stel dat je eerst de vloeren dweilt en daarna je bureau afstoft, dan valt het vuil zo weer op de schone vloer! Pak ook iedere kamer in één keer aan, dan weet je zeker dat een kamer klaar is voor het voorjaar.

Hallo Marie Kondo
Tijdens het schoonmaakproces is het verstandig om een inventaris van jouw spullen op te maken. Heb je die verzameling koffiekopjes écht nodig? Word je er, zoals Marie Kondo terecht vraagt, eigenlijk wel vrolijk van? Of kan je iemand anders er blij mee maken door deze te verkopen of te doneren? Doordat je per kamer aan de slag gaat, kan je eenvoudig inventariseren welke spullen weg kunnen. Sorteer deze spullen op een centrale plek zodat je ze later zonder problemen kan wegbrengen of verkopen.

De kers op de taart
Nadat je alles van je to-dolijst hebt afgestreept, kan je weer genieten van een opgeruimd en schoon thuis. Zo ga je vol goede moed het voorjaar in, wat tegelijkertijd rust in je hoofd creëert. Je spullen zijn gemakkelijker terug te vinden en alle overbodige prullaria hebben het gebouw verlaten. Toch kan je nog een stapje extra zetten tijdens de grote voorjaarsschoonmaak voor de ultieme kers op de taart.

Jouw thuishaven wordt namelijk nog overzichtelijker wanneer je je spullen verzamelt en bundelt in productcategorieën. Plaats bijvoorbeeld alle schoonmaakmiddelen of alle keukenspullen in een doorzichtige opbergbak. Daardoor zie je direct wat er in de bak zit, staan alle producten handig bij elkaar én creëer je meer ruimte omdat je de opbergbakken kan stapelen.

Sta je na het lezen van deze blog ook te popelen om te starten met een grote voorjaarsschoonmaak thuis? Zorg voor een extra goede hygiëne zonder bacillen en bezoek deze pagina!