Bewegen op het werk

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Soms lijkt het met onze volle agenda’s haast onmogelijk om in een drukke werkweek een uurtje te sporten. Je wordt moe van het idee alleen al. Een sporttas inpakken, naar de sportschool sjokken, een uur trainen, douchen, omkleden en dan weer naar huis slenteren.
Maar hoe vol jouw werkweek ook is, je doet jezelf geen plezier door jouw gezondheid te verwaarlozen. Uiteindelijk nemen jouw productiviteit en efficiëntie op het werk juist toe als je niet genoeg beweegt, omdat je zowel jouw fysieke als mentale gezondheid een boost geeft.

Waarom bewegen belangrijk is


Het zijn de kleine dingen die ertoe doen in het leven. Soms kan één uurtje het verschil maken tussen een productieve dag en een verspilde dag: een uur meer slaap, beweging of gefocust werken kan een groot verschil maken in hoe je werkt en leeft. Het is makkelijk om verstrikt te raken in de mallemolen van het dagelijkse leven, en op die manier ook ongemerkt jouw gezondheid uit het oog te verliezen. Bedenk dat niet alleen jouw maag, maar ook jouw lichaam en geest voeding nodig hebben om zich staande te houden en goede prestaties te leveren.
Als je in jouw dagelijkse routine geen ruimte maakt voor een paar uurtjes beweging en fitness, is het een kwestie van tijd voordat de weerstand afneemt. Door flink te bewegen blijf je je jong, fris en fruitig voelen. En natuurlijk dringt zich dan de vraag op – waar vind je überhaupt hiervoor de tijd?

Eenvoudige veranderingen


Er zijn vele manieren om gezondere keuzes in ons dagelijks leven door te voeren. Simpele veranderingen kunnen vaak het verschil maken tussen succes en mislukking.
Als je dicht bij jouw werk woont (en het verkeer het toelaat), kun je bijvoorbeeld besluiten om voortaan de fiets of de benenwagen te nemen, in plaats van iedere dag met de auto op en neer te koetsen. Het is een doodeenvoudige manier om wat beweging toe te voegen aan je dagelijks ritme. En daar hoeft het niet bij te blijven: denk ook aan korte wandelingen gedurende je werkdag; altijd een leuke en energieke afwisseling van dat gestaar naar jouw laptopscherm. Als je vanuit huis werkt, is dit ook een goed excuus om buiten te wandelen en wat zonlicht op je huid te voelen en frisse lucht op te snuiven.
En pak ook eens de trap in plaats van de lift, als je in een kantoor met meerdere verdiepingen werkt. Met zo’n eenvoudige verandering beweeg je al een stuk meer op een dag, zonder dat het veel moeite of extra tijd kost.

Achter jouw bureau


Er zijn tig manieren om aan fitness te doen, zelfs als je achter een bureau zit. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een zit-sta-bureau om te voorkomen dat je alleen maar op je achterwerk zit de hele dag. Denk ook eens aan een paar simpele rekoefeningen om jouw spieren soepel te houden. Er zijn eindeloos veel rek- en strekoefeningen die pijn en stijfheid in de spieren verlichten en een goede energieboost geven.
Fitness op het werk hoeft ook geen hele onderneming te zijn. Waarschijnlijk ben je niet de enige op kantoor die behoefte heeft aan wat beweging en ontspanning tijdens het werk. Praat eens met collega’s. En als er meer mensen zin hebben in wat oefeningen, probeer dan samen wat activiteiten op te pakken. Bij Viking voegen enkele teams al de daad bij het woord, door om de week een uurtje te fitnessen met een professionele instructeur. Deze sessies, waaraan medewerkers online en op kantoor deelnemen, houden hen niet alleen fit, maar zijn ook een leuke actitiviteit met vrienden en collega’s.
Waar je ook voor kiest, het moet iets zijn dat voor jou persoonlijk werkt. En vooral iets dat je vol kunt houden. Je hebt geen zware machines of dure abonnementen nodig voor een evenwichtig en gezond leven. Het zijn de kleine dingen in het leven die een groot verschil kunnen maken.