Wil jij een mentor worden?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Heb jij ook soms het gevoel dat je meer kunt doen? Of dat je een groter verschil zou kunnen maken? Als je nog op zoek bent naar een manier om dit jaar meer energie en voldoening uit je werk te halen, is er een duidelijk antwoord: word een mentor! Maar je hoeft niet te wachten op een formeel mentorprogramma om een positieve impact als mentor te hebben – deze blog geeft advies over hoe je je kunt ontwikkelen tot een fantastische mentor, met of zonder programma. Lees snel verder om erachter te komen wat er nodig is om mentor te worden en krijg een paar tips voor een succesvol mentorschap.

Wat is de rol van een mentor?


Het doel van mentoring is de persoonlijke en professionele groei van zowel de mentor als de mentee. De “mentor” is doorgaans een vertrouwde adviseur die kennis, wijsheid en begeleiding doorgeeft aan de “mentee”, die doorgaans minder ervaren is. Op de werkplek kan dit betekenen dat de mentor zijn of haar collega’s ondersteunt bij het doorstromen naar de volgende fase van hun carrière/professionele ontwikkeling.

Mentoring is in geen enkel opzicht bedoeld als een hiërarchisch of passief proces. Het is een partnerschap op basis van wederzijds respect en vertrouwen, dat zowel het persoonlijke als het professionele leven van de beide betrokkenen ten goede komt. Een bedrijfsmentor kan zijn leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en zijn communicatie verbeteren. Hij kan ook profiteren van unieke perspectieven en zo een nieuwe manier van denken aanleren! De mentee, daarentegen, kan waardevolle inzichten en adviezen krijgen van de mentor. Het is een geweldige manier om zijn of haar carrière verder te ontwikkelen door te profiteren van de kennis van iemand met meer ervaring.

Evalueer je vaardigheden


Mentorschap kan intimiderend aanvoelen, maar dat hoeft het niet te zijn. Misschien vraag je je af of je wel de juiste vaardigheden hebt om een mentor te worden. Wij kunnen je helpen met deze vraag. Laten we even stilstaan en nadenken.
Denk eens terug aan een situatie in je leven waarin je een doorbraak had. Een ervaring die je hielp iets te kunnen zien wat je daarvoor volledig over het hoofd zag. Misschien heb je een mind-blowing workshop gevolgd of een boek gelezen die je kijk op dingen volledig veranderde. Voelde je toen de drang om het meteen met anderen te delen – misschien met een vriend of een collega?

Mentoring wordt vaak beschouwd als een natuurlijke drang die we allemaal hebben. De drang om anderen te inspireren en met hen de dingen te delen die we tijdens onze eigen reis hebben ontdekt, en de voordelen die ze ons hebben gebracht. Het is dus niet vreemd dat “de meeste mensen veel energie krijgen van mentoring”. We willen graag met anderen delen wat we hebben geleerd.

Hoe maak je een mentorrelatie zinvol en stimulerend?


Als en wanneer je besluit om een mentor te worden, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het voor beide partijen waardevol is. Als je een mentorrelatie wilt die lonend en zinvol is, is het belangrijk dat je toegewijd en betrouwbaar bent. Bepaal vooraf hoeveel tijd je bereid bent te investeren en geef het je volle aandacht.
Kijk goed of je mentee zowel leergierig als vastberaden is. Denk na over de volgende vragen:

• Is de mentee open over waar hij of zij staat en waar hij of zij naartoe wil?
• Komt de mentee met relevante onderwerpen en respecteert hij of zij jouw tijd?
• Vraagt hij/zij echt om hulp?
• Staat hij of zij open voor feedback?
• Hebben jullie gemeenschappelijke principes?
• Verloopt het gesprek soepel?

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen bepalen of je op de goede weg zit. Als je een positief resultaat verwacht, aarzel dan niet om verder te gaan. Je zou een speciale agenda kunnen bijhouden waarin je de vorderingen van je mentee bijhoudt. Het creëren van een veilige omgeving van vertrouwen en respect is essentieel voor dit soort partnerschappen. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door regelmatig koffiesessies te plannen om de voortgang bij te houden en het contact te onderhouden. Begin vandaag nog aan jouw reis om een mentor te worden!