Envelop maten
E-mail en instant messaging zijn vandaag de dag de media bij uitstek om te communiceren op afstand. Maar af en toe moeten we toch nog wel eens een brief op de post doen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke officiële documenten zijn die ondertekent moeten worden op een hard copy. Uitnodigingen voor verjaardagfeestjes van je kinderen, etc. En het zoeken van een passende envelop voor al dat papierwerk is niet altijd even eenvoudig. Er bestaan namelijk een hoop verschillende envelop maten. In dit artikel helpen we je bij de identificatie van de verschillende groottes.
DL Envelop
Dit is de standard format envelop. Met een afmeting van 110mm bij 220mm. Een A4tje past hier driemaal door de lengte gevouwen netjes in. Met een of twee opgevouwen A4tjes erin heb je aan een nr1. postzegel voldoende om hem binnen Nederland te versturen.
C4 Envelop
Een C4 envelop is de perfecte maat om een A4tje zonder op te vouwen te versturen. Of een A3-formaat dubbelgevouwen. De envelop heeft een afmeting van 324mm bij 229mm. De grootte van deze envelop betekent dat ze niet door alle brievenbussen passen. Het is aan te bevelen om deze brieven bij het postkantoor te versturen. Afhankelijk van de documenten die je verstuurt zal de frankeerprijs behoorlijk verschillen. Bij het postkantoor wegen ze je envelop en betaal je altijd het precieze bedrag voor verzending.
C5 Envelop
Een C5 envelop is ook een populaire keuze voor het versturen van brieven. In dit formaat past een door de midden gevouwen A4tje precies. Verstuurd u meerdere A4tjes dan raden we aan om eerder deze envelop te gebruiken dan de DL. De C5 is 162mm bij 229mm en is daarmee net iets breder en er passen dubbelgevouwen meer A4tjes in dan in een DL envelop. Deze enveloppen zijn ook te vinden met een kartonnen rug voor extra sterkte.
C6 Envelop
De C6 envelop is met 114mm bij 162mm net ietsjes kleiner dan de standaard DL envelop. Een A6 papier past hier precies in. Een A5 dubbelgevouwen en een A4tje pas hier twee keer gevouwen in. Maar dan een vouw door de lengte en dan door de breedte. Een A5 past er dubbelgevouwen in. Eem A6 in zijn geheel ongevouwen.
C7 Envelop
De C7 envelop is met een afmeting van 84mm bij 114mm de kleinste envelop in onze gids. Een stuk A7 papier past hier zonder te vouwen in. Of een twee keer dubbelgevouwen A5 stuk papier. Versturen met een nr1 postzegel binnen Nederland zal geen probleem zijn.
FAQs
Hoe frankeer je een envelop?
De waarde van postzegels wordt tegenwoordig weergegeven met een cijfer. Binnen Nederland plak je een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Deze zegels kan je altijd blijven gebruiken, ook als het tarief omhooggaat. Meer weten over de juiste frankering? Lees dan hier verder.
Wat moet er op een envelop?
Het lijkt misschien een vraag waar het antwoord te gemakkelijk is, maar het zal je verbazen hoeveel mensen zich afvragen hoe je op een envelop moet schrijven. Je juiste volgorde en plaatsing zullen de postbode helpen om je brief zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen.
- Waar je het adres ook schrijft, hou er rekening mee dat de postzegel rechtsboven in de hoek geplakt moet worden!
- Naam van de ontvanger
- Gebouw (als dit van toepassing is)
- Straatnaam gevolgd door nummer
- Postcode + Stad
- Land (voor verzendingen naar het buitenland)
- Retouradres vermelden op de achterkant van de envelop (Optioneel)
Hoe print je op een envelop?
Als je naar een vriend of kennis schrijft is het fijner om het adres met de hand te schrijven. Maar zakelijke correspondentie is netter wanneer het adres uitgeprint is op de envelop. Veel mensen weten niet dat je direct op een envelop kan printen. Hieronder volgen de instructies.
- Open Microsoft Word
- Open a nieuw document
- Click de ‘Mailingstab’ boven aan de pagina
- Select ‘Enveloppen’
- Schrijf het bezorgadres
- Klik ‘Opties’ en selecteer de maat van je envelop
- Klik ‘Print Opties’ en selecteer de juiste envelop feed van je printer
- Druk vervolgens op printen
Het kiezen van de juiste envelop is niet lastig. Zeker niet na het doornemen van bovenstaande informatie.