Hoe kies je een lettertype?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Op typografen na, denken de meeste mensen niet dagelijks na over de lettertypes van de teksten die ze lezen. Dagelijks nemen we diverse soorten teksten tot ons, fysiek én digitaal, zonder stil te staan bij de manier waarop deze letters zijn weergegeven. Pas als een tekst slecht leesbaar is valt het ons op, wat veel zegt over de kunst van het kiezen van lettertypes.

Daartegenover staat dat de meeste mensen zelf ook regelmatig teksten produceren, en dus een lettertype moeten kiezen. Bij het posten van een blog, het printen van een hand-out, of het inleveren van een essay moeten we allemaal de keuze maken voor een specifiek lettertype.

Daarbij kun je het houden bij het standaard lettertype dat je tekstverwerker heeft ingesteld, maar met een beetje kennis van lettertypes kun je ook zelf een doordachte keuze maken.

Serif vs sans-serif

De meest gebruikte lettertypes kun je onderverdelen in twee algemene groepen: serif, en sans-serif. Serif lettertypes, zoals Times New Roman en Georgia, hebben een schreef, waarbij de pootjes van de letters uitsteken. Sans-serif lettertypes, zoals Arial en Verdana, hebben deze schreef juist niet.

Bij het kiezen tussen een lettertype met of zonder schreef, is leesbaarheid de belangrijkste factor. Zoals eerder gezegd, een tekst met een goed lettertype is een tekst waarbij het lettertype niet opvalt. Over het algemeen kiezen mensen daarom bij digitale teksten voor lettertypes zonder schreef (sans-serif), en bij fysieke teksten voor lettertypes met schreef (serif).

Format

Sans-serif lettertypes doen het digitaal vooral goed door de omvang van digitale teksten. Deze teksten zijn een stuk kleiner dan fysieke teksten, waardoor de simpele vorm van sans-serif meer aanspreekt. In grote, gedrukte teksten zorgen de kenmerkende letters van serif types er juist voor dat je sneller en gemakkelijker kunt lezen.

In beide gevallen kun je echter ook iets speelser zijn in je keuze. Doordat onopvallende lettertypes snel weglezen, is de inhoud van de tekst soms ook snel weer vergeten. Door bij een titel, of een quote in je tekst voor een contrasterend lettertype te kiezen kun je ervoor zorgen dat je lezer net wat langer op dat stukje blijft hangen. Zo zorg je voor optimale leesbaarheid van je tekst, maar ook extra oplettendheid bij delen die voor meer focus vragen.

De lezers

Het is ook belangrijk om na te denken over de lezers van je stuk. Als je voor kinderen schrijft kan het bijvoorbeeld helpen om in sans-serif te schrijven, zelfs bij fysieke documenten. Deze lettertypes zijn simpeler, en dus beter te begrijpen. Ook als je bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een visuele beperking schrijft zijn dit soort lettertypes aan te raden.

Wat zijn jouw favoriete lettertypes? Laat het ons weten op Twitter: @NL_Viking