Schoolvakanties: wie heeft er de meeste?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

In de lentemaanden genieten Nederlandse kinderen van een scala aan snoepdagen: Koningsdag, Pinksteren, Pasen, Goede Vrijdag, etc. Ook is het een teken dat we langzaam maar zeker onze weg naar de grote vakantie toe werken. Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa.

 

In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie! En het is niet alleen in de zomervakantie dat Nederlandse kinderen het moeten afleggen tegen hun Europese leeftijdsgenootjes. Want het aantal vakantiedagen van Nederlandse schoolkinderen gedurende een kalenderjaar, ligt met 59 dagen ver onder het Europese gemiddelde van 73. Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!

Meer vakantie is geen garantie op ‘happiness’

Maar het aantal schooldagen van Nederlandse kinderen schijnt niets af te doen aan hun geluk. Want volgens onderzoek van UNICEF uit 2013 zijn Nederlandse kinderen het gelukkigst vergeleken met andere rijke landen. Het WHO concludeerde vorig jaar niet anders. Het openslaan van de vele schriftjes tijdens de les en het gebrek aan vakantiedagen doet dus niets af aan de ervaring van het kind zijn.

Kinderen happy = ouders happy!

En voor ouders is het ook mooi meegenomen dat ze niet ook nog kinderopvang hoeven te zoeken voor een resterende 42 dagen per jaar.

Wat zijn jouw gedachtes over het verschil op gebied van vakantiedagen binnen de EU? Laat het ons weten via ons Twitterkanaal @NL_Viking.

* Om te zien welke landen de meeste schoolvakanties hebben, telden we alle schoolvakanties en vrije dagen bij elkaar op (trainingsdagen hebben we achterwege gelaten). Om zo een beeld te krijgen van waar Nederland in verhouding tot de rest van Europa ligt.