Welke computer schaf je aan voor je werk?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Wanneer je recent als ZZP’er aan de slag bent gegaan of in je eigen onderneming werkt, zal een computer je niet als onnodige luxe in de oren klinken. Het hangt er uiteraard wel vanaf of je een kenniswerker bent of de computer alleen aanzet om je administratie op orde te brengen. Twijfel je over welke pc te kiezen en welk systeem te gebruiken? Of is je kennis van computers beperkt? Hierbij een paar tips om je keuze wat te vergemakkelijken.

1.Wat moet je pc kunnen

Het belangrijkste startpunt bij de aanschaf van een nieuwe pc is best voor de hand liggend. Wat moet je computer kunnen en waarvoor gebruik je deze? De juiste keuze hangt sterk af van wat voor programma’s je wilt gebruiken. Gebruik je de pc alleen voor tekstverwerken, om pdf’s of afbeeldingen te openen en te internetten? Dan heb je weinig nodig om goed te werken. Denk hierbij aan een eenvoudige desktop. Wil je met zwaardere programma’s zoals ontwerpsoftware aan de slag? Maak dan liever een overzicht van de door jou gewenste software en ga hiermee op pad.

2. Maak een wensenlijstje

Daarmee kom je automatisch op het volgende punt. Verstandig bij de aanschaf van een nieuwe pc is om een wensenlijstje op papier te zetten en daarmee te gaan shoppen. Neem daarin ook het design en de randapparatuur zoals type toetsenbord, extra geheugen en monitor mee. Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare computer te kopen, maar het is relatief eenvoudig om losse elementen toe te voegen en de gewenste programma’s te bestellen. Dan krijg je vaak meer waar voor je geld. Laat je hiervoor eerst adviseren bij een computerwinkel of binnen je netwerk.

3. Vast bureau of juist veel onderweg of allebei?

Het heeft weinig zin om in een pc te investeren als je voornamelijk buiten de deur werkt. Een laptop is dan een meer voor de hand liggende keuze. Maar wat voor laptop kies je? Een nogal persoonlijke keuze die afhangt of je graag een kleine computer meeneemt of toch liever een groot scherm voor je hebt. Ook gewicht speelt hierin een rol. Wanneer je kiest voor een klein formaat, kun je ook gaan voor een iPad of andere tablet waarbij je een mini toetsenbord en eventueel een stylo pen aanschaft. Om te tekstverwerken kun je in de cloud werken aan je projecten. Gebruik een app als Evernote of Notability voor je aantekeningen en je ben al een heel eind. Spreekt dit je minder aan, dan zijn er genoeg laptops waarop je Windows en tekstverwerkingsprogramma’s kunt installeren, ook op de iBook kan dit gewoon. Probeer voor je overgaat tot aanschaf, de laptop eerst uit. Dat voorkomt (online) miskopen.

4. Ergonomie

Er zijn weinig echt slechte computers meer op de markt. Jouw persoonlijke smaak en gebruiksgemak staan bij de aanschaf centraal. Genoeg mensen die een zwart toetsenbord vervelend vinden en liever een lichte kleur gebruiken. Of een draadloze muis in plaats van de bedrade muis. Gevoelig voor RSI-klachten? Denk dan aan een muispen of ergonomische muis. Ben je lichtgevoelig? Pas dan op dat je geen spiegelend scherm aanschaft, dit kan storende schitteringen veroorzaken en daar kun je last van krijgen. Dat brengt je terug naar je wensenlijstje en dus daarna pas op pad.

Succes bij je aankoop!