Wat kan ik gebruiken in plaats van bubbeltjesfolie?

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Wist je dat bubbeltjesplastic wél recyclebaar is, maar niet biologisch afbreekbaar? Het kan niet zomaar bij het restafval en niet alle recyclingbedrijven kunnen het verwerken. De meeste recyclemachines zijn gebouwd voor hardere kunststoffen, terwijl noppenfolie gemaakt is van polyetheen, wat een lagere dichtheid heeft. Het probleem met de machines komt grotendeels doordat zachte materialen vaak de machine verstoppen, waardoor om de haverklap reparaties en onderhoud plaats moeten vinden. Plasticfolie, zoals krimpfolie of plastic zakken, zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, en zijn goed voor bijna 46% van de bijna 14 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in de oceanen belandt.

Nu e-commerce de overhand neemt stijgt de vraag naar verpakkingsproducten om de groeiende berg online bestellingen bij te kunnen benen. Je kunt noppenfolie natuurlijk glad strijken en opnieuw gebruiken of de moeite nemen om in de auto te stappen en op zoek te gaan naar een goed recyclecentrum dat het wél kan verwerken. Je kunt echter ook voor een alternatief kiezen, want bubbeltjesplastic is niet de enige optie. Wij hebben een lijst gemaakt met groene equivalenten van noppenfolie, zodat je voortaan duurzamer bestellingen kunt inpakken!

Kraftpapier

Kraftpapier wordt doorgaans gemaakt van gerecycled papier en is een van de goedkoopste en eenvoudigste verpakkingsoplossingen. Met deze milieuvriendelijke optie kun je alle kanten op. Bedrijven kunnen hun logo of een gepersonaliseerde boodschap op het papier zetten en het gebruiken om producten te verpakken.

Een innovatieve variant is het honingraatkraftpapier. Je kunt het zien als gegolfde noppenfolie, want het werkt precies als bubbeltjesfolie, met één verschil: het is 100% recyclebaar! Dit papier, dat de vorm van een honingraat nabootst, rekt uit en vormt zich rond breekbare producten zoals glas of porselein om een topbescherming te bieden. Het is licht, maar door zijn vorm werkt deze verpakking als een absorberend kussen, zodat producten veilig kunnen worden vervoerd.

Dankzij het compacte ontwerp neemt het stukken minder ruimte in beslag dan noppenfolie. Dit verkleint weer de ecologische voetafdruk van het transport. En nog een voordeel: dankzij deze inventieve oplossing dalen ook de verzendkosten.

Biologisch afbreekbare opvulchips

Deze biologisch afbreekbare opvulchips zijn heel populair bij kleine bedrijven. Ze zijn gebruiksvriendelijk en zelfs leuk om weg te gooien! Ze worden gebruikt om loze ruimtes in verpakkingen op te vullen en zo breekbare artikelen te beschermen.

In tegenstelling tot andere biologisch afbreekbare verpakkingen weet je hierbij zeker dat het na gebruik daadwerkelijk wordt afgebroken. Na gebruik kunnen deze opvulchips makkelijk worden gerecycled. Ze lossen zo op in een bak met water. Door hun praktische recycling zijn opvulchips voor veel bedrijven een goede duurzame keuze.

Papieren luchtkussens

Duurzaamheid is essentieel voor bedrijven, en daarom zijn innovaties in beschermende verpakkingen absoluut noodzakelijk. Deze alternatieven voor bubbeltjesplastic werken als kleine kussentjes van kraftpapier. De meeste milieuvriendelijke alternatieven voor plastic luchtkussens zijn gemaakt van gerecycled papier en kunnen gewoon bij het oudpapier. De binnenkant van de zak is bedekt met een dunne plastic folie. Maar laat je niet voor de gek houden. Doordat het gemaakt is van biologisch afbreekbaar zetmeel lost het gewoon op in de papierpulpverwerkende industrie. Hierdoor heeft het geen negatief effect op de recyclebaarheid.

Deze luchtkussens beschermen jouw kwetsbare producten en zorgen ervoor dat ze veilig op hun bestemming aankomen. Ze zijn ideaal voor het verpakken van lichtere voorwerpen. Ze bieden alle voordelen van noppenfolie zonder het recycleproces te verstoren.
Er zijn vele andere alternatieven voor noppenfolie beschikbaar. Vulpapier is een geweldige oplossing om de lege ruimtes in verpakkingen op te vullen, en jouw producten te beschermen tegen schokken. Als je op zoek bent naar een alternatief met meer esthetische uitstraling, kun je ook papiersnippers gebruiken om je verpakking te verfraaien! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn de perfecte keuze als je wilt dat je verpakking de kleuren en stijl van je merk weerspiegelt.

Het kan wel 1000 jaar duren voordat noppenfolie volledig is afgebroken op een stortplaats! En in dat geval heeft het stuk plastic de stortplaats nog gehaald, want regelmatig belandt het in de oceaan als voer voor een nietsvermoedende vogel. Dit zijn slechts enkele alternatieven voor bubbeltjesplastic. Wij hopen dat deze blog je inspireert om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en een goede beslissing te nemen. Wij moedigen je aan om na te denken over deze alternatieven en te doen wat je kunt om als individu en als bedrijf duurzamer te werken!