Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek op afstand

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

De uitzendbranche is door de coronacrisis op zijn kop gezet. Er zijn vergeleken met dezelfde periode in 2019 17% minder banen te vullen. Waar bij de luchtvaart en horeca de vraag totaal gekelderd is, lopen de vacatures over in de zorg, voedselvoorziening en logistiek.

Het aannemen van mensen is door de fysieke restricties een stuk minder vanzelfsprekend. Videobellen is hierbij een grote uitkomst om toch face-to-face sollicitaties te houden. Denk aan sollicitatieprocedures via Skype, WhatsApp, Zoom, Teams, etc.

Voordat je aan echter aan zo’n soort sollicitatie begint is het belangrijk om aan een aantal zaken gedacht te hebben. We nemen je mee door de basics als: t ijdverschil, kleding, huisdieren, opgeruimde kamer, internetverbinding.

Om je een goed overzicht te geven hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet in onderstaande infographic. Lees het goed door, want zo zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt.

Een uitsnede van het complete infographic over het perfecte skype interview
Klik op de afbeelding om de volledige infographic te bekijken

Tijdverschil

Net als bij een face-to-face sollicitatiegesprek is het absoluut noodzakelijk dat je op tijd bent. Bel je met het buitenland zorg dan ook zeker dat je rekening houdt met het tijdsverschil. Besluit ook vooraf wie wie gaat opbellen om verwarring te voorkomen.

Je profiel

Je profiel zegt veel over je. En net als je sollicitatiebrief en CV moet je je van je beste kant laten zien. Denk dus goed na over je gebruikersnaam en profielfoto. Houd het allemaal officieel. Je interviewer wil liever geen vakantiefoto’s zien en is eerder onder de indruk van je echte naam dan een humoristische koosnaam. Maak deze veranderingen voorafgaand aan het uitwisselen van gegevens. Als je dit nog niet gedaan hebt, zeg dan simpelweg dat je nog geen profiel hebt en dat je de gegevens later doorstuurt.

Technologie

Technologie staat voor niets, dus test, test, test alles uit voor je officiële gesprek. Bel een vriend of vriendin. Zorg dat alles goed ingesteld staat. Dat je lichtbron niet van achtern of van boven komt. Zorg dat de kamer waar je computer staat opgeruimd is en dat er geen huisdieren op je schoot kunnen springen.

Allerlaatste tips

Kleed je aan alsof je naar een face-to-face sollicitatiegesprek gaat. Vertel familie en huisgenoten dat ze je het komende anderhalf uur niet mogen storen. En leg je CV en sollicitatiebrief voor je neer zodat je met de interviewer mee kan kijken. Post-it notes kunnen helpen om belangrijke informatie niet te vergeten te vertellen. Plak ze aan je computerscherm; op deze manier kan je onopgemerkt ‘spieken’ zonder dat de interviewer het doorheeft.

Succes met je sollicitatiegesprek via videobellen op afstand!