Verschillende kantoorartikelen door de eeuwen heen

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

De manier waarop we werken is door de jaren heen getransformeerd. Werkplekken ontwikkelen zich namelijk met de tijdsgeest mee. Waar we vroeger nog in kleine hokjes werkten, zijn er tegenwoordig steeds meer open kantoorconcepten. Ook de gereedschappen die in een kantoor gebruikt worden, zijn over de jaren heen flink geëvolueerd. Daarom delen we in deze blog een kleine geschiedenis van kantoorspullen door de eeuwen heen.

1. De ganzenveer maakt plaats voor de balpen
Toegegeven: het is alweer even geleden sinds dat het potlood, de vulpen en de balpen onze manier van schrijven drastisch veranderden. Maar voordat deze gereedschappen voor iedereen beschikbaar waren, maakten werknemers gebruik van ganzenveren. Hiervoor doopten zij de punt van de veer in een potje met inkt. Vervolgens konden ze door de scherpe punt en de zwarte vloeistof naar hartenlust hun gedachten vastleggen. Niet zo vreemd dus dat we in historische films vaak iemand in de weer zien met een veer en inkt!

2. De rolodex gaat op in de computer
Wanneer je in de jaren ’90 of daarvoor geboren bent, komt het woord ‘rolodex’ je misschien nog bekend voor. En nee, het is niet de rol met caramel en chocolade. Een rolodex is namelijk een systeem waar allerlei kaarten met contactgegevens zijn opgenomen – een soort telefoonboek voor op kantoor. Medewerkers kunnen eenvoudig de benodigde gegevens vinden door te bladeren door het apparaatje. Tegenwoordig is veel van deze informatie in computers aanwezig waardoor de rolodex en het telefoonboek niet langer nodig zijn.

3. De typemachine verliest van het toetsenbord
Het is ideaal dat alle woorden die je op een toetsenbord tikt ook direct zichtbaar zijn op het scherm dat voor je staat. Dit concept lijkt enigszins op zijn voorganger, namelijk de typemachine. Wel is er een belangrijk verschil te herkennen: de tekst die je met een typemachine tikt, kun je niet meer aanpassen. Maak je dus een fout, dan moet je in principe opnieuw beginnen met de tekst. Gelukkig hebben we daar met de moderne computers en laptops geen last meer van! Heb je een foutje gemaakt? Met backspace is het probleem zo verholpen.

Ben je op zoek naar de ideale kantoorgereedschappen? Neem dan gauw een kijkje op onze website.