DE NEDERLANDSE GIDS VOOR PAPIERFORMATEN

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Papierafmetingen

Eerder schreven we een handige gids over alles wat je moet weten over postzegels. Deze was zo goed bevallen dat we besloten om nog een gids te schrijven. Deze keer over het onderwerp papierformaten.

Kopieerpapier (ook wel printpapier genoemd) komt voor in allerlei soorten en maten. Er zit ook nog een verschil tussen de gewichten en diktes van verschillende papierformaten. De meest voorkomende afmeting is A4, de standaardafmeting. Dit formaat wordt voor de meeste officiële documenten gebruikt en je vindt het eigenlijk altijd in een kopieerapparaat. Maar wist je ook dat er zeven andere formaten zijn? A1 tot en met A8 formaten worden eigenlijk allemaal in het bedrijfsleven gebruikt. De meest voorkomende formaten zijn A3 tot A6. Omdat het soms nogal lastig is om te zien wat voor papier je nodig hebt, en hoe groot het precies is, hebben wij deze handige kopieerpapiergids ontwikkeld.

De meest voorkomende papierformaten

Papierformaten heb je van A1 tot en met A8. A1 is het grootste formaat en A8 het kleinste. Twee vellen A7 papier maken samen één A8. Dit werkt voor elk papierformaat. Een ander, meer voorkomend voorbeeld is van A4 naar A5. Als je een A4’tje doormidden knipt, heb je twee vellen met de grootte van A5 papier. Hieronder geven we je de precieze afmetingen van de meest voorkomende formaten papier.

Afmetingen A4 papier

De afmetingen van A4 papier zijn 210 mm bij 297 mm. In centimeters is dat dus 21 cm bij 29,7 cm. A4 wordt overal in de wereld gebruikt voor brieven, officiële documenten en week- en maandbladen.

A4

Afmetingen A3 papier

De afmetingen van A3 papier zijn 420 mm bij 297 mm. In centimeters is dat dus 42 cm bij 29,7 cm. A3 wordt meestal gebruikt voor grote tabellen of tekeningen. Op een vel A3 papier passen precies twee vellen A4 papier.

A3

Afmetingen A5 papier

De afmetingen van A5 papier zijn 148 mm bij 210 mm. In centimeters is dat dus 14,8 cm bij 21 cm. A5 papier wordt vooral gebruikt voor kleinere flyers en brochures. Twee vellen A5 papier passen precies op een vel A4 papier.

A5

A6 formaat papier

A6 formaat papier heeft de volgende afmetingen: 105 mm bij 148 mm, of 10,5 cm bij 14,8 cm. A6 wordt ook gebruikt voor brochures en flyers. Interessant is dat A6 het kleinste formaat papier is waar je duidelijk op kunt schrijven. Het wordt vaak gebruikt voor kleine notitieblokjes die je mee kunt nemen in je zak.
A6

Printen op A4 papier

Als je alleen A4 papier in huis hebt en toch graag in een ander formaat wilt printen, zijn er mogelijkheden om dit te doen. Hieronder hebben wij een paar handige tips voor je op een rijtje gezet om A5 en A6 formaat te printen op papier van A4 formaat.

A5 printen op A4 papier

Om A5 te printen op A4 papier kun je het beste Word gebruiken. Omdat een A5 twee keer op een A4 past, krijg je dus 2x de afbeelding of tekst te zien op de A4. Hierna kun je de A4 doormidden knippen of snijden waardoor je twee vellen A5 overhoudt.

Om A5 te printen op A4 papier volg je de volgende instructies:

  • Open Word
  • Open het bestand dat je wilt printen
  • Ga naar Afdrukken
  • Verander de optie “1 pagina per vel” naar “2 pagina’s per vel”

Een alternatieve methode is om twee kolommen te maken op een liggend A4, dan heb je ook twee A5 pagina’s (want twee keer A5 maakt één A4).

A6 formaat printen op A4

Om een A6 formaat te printen op A4 papier kun je het beste Word gebruiken. In principe werkt het hetzelfde als het printen van een A5 op A4 papier. Het enige grote verschil is dat je het A4 papier nu twee keer moet doorknippen om zo 4 vellen A6 papier te krijgen.

Om A6 te printen op A4 papier volg je de volgende instructies:

  • Open Word
  • Open het bestand dat je wilt printen
  • Ga naar Afdrukken
  • Verander de optie “1 pagina per vel” naar “4 pagina’s per vel”

Verschillende Soorten papiergewicht en GSM

Omdat papierformaten verschillend zijn, hebben ze ook een ander gewicht. Dit kan belangrijk zijn als je grote hoeveelheden papier wilt opsturen, maar je het niet wilt wegen. Als je het gewicht van 1 soort papier weet, kun je makkelijk uitrekenen hoeveel het pakket in totaal weegt. GSM staat voor “grams per square meter” ofwel het aantal grammen per vierkante meter papier. Deze eenheid wordt normaal gesproken gebruikt voor het gewicht van papier.

Als je dik papier nodig hebt, kijk dan vooral naar het GSM van het papier dat je koopt. Hoe hoger het GSM, hoe dikker het papier.

Normaal gesproken wordt een gewicht tot 179 gram gezien als papier. Vanaf 150 gram is er sprake van karton en bordkarton begint vanaf 600 gram.

We hopen dat je iets aan deze informatie hebt gehad. Als je up-to-date wilt blijven met het nieuws van Viking, volg ons dan op social media:

Twitter
Facebook