Manieren om creativiteit op het werk te ontwikkelen

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat wat we ook doen, de creativiteit maar niet op gang lijkt te komen. Ondanks alle moeite en vele pogingen, lijkt de inspiratie weg te blijven en lukt het maar niet om uit die dip te komen. Dat zijn van die momenten waarop je wel wat tips zou kunnen gebruiken om die gevreesde ‘creative block’ te omzeilen. Klinkt dat je iets te bekend in de oren? Lees dan snel verder voor wat leuke inspiratie!

Er is niet maar één juiste manier om creativiteit te ontwikkelen


Om te beginnen is het goed om te onthouden dat er niet maar één juiste manier is om creatief te blijven. Er zijn verschillende manieren die voor verschillende personen werken, bovendien is creativiteit erg subjectief. Brainstormen kan bijvoorbeeld een interactieve manier zijn om een gesprek op gang te brengen en meerdere breinen aan het werk te zetten rond een idee. Als je vastzit in een creatief project, kan het helpen om wat inspiratie op te doen bij je collega’s en hen voor een brainstormsessie te vragen.
Het is heel belangrijk dat iedereen tijdens deze sessies vrij kan spreken. Dit bevordert namelijk een gezonde teamspirit in de groep en creëert een veilige omgeving zodat iedereen zijn ideeën durft te delen. Een goed idee kan namelijk overal vandaan komen en het smoren van stemmen is dus het laatste wat je wilt.

Er bestaan verschillende brainstormstijlen om creativiteit te stimuleren en opdrachten efficiënt uit te voeren. Eén van de beste manieren om te brainstormen is om alle ideeën op een whiteboard of flipover te zetten, hiermee maak je het creatieve proces visueel. Collega’s kunnen dan hun ideeën op hetzelfde bord erbij zetten met markers en zelfklevende memoblaadjes. Het visuele element stimuleert onze zintuigen en leidt tot nuttige brainstormsessies.

Het opbouwen van kennis en inzicht


Om creatief te kunnen zijn, is het van essentieel belang om uit die sleur te komen – letterlijk. De hele dag in dezelfde bureaustoel zitten is monotoon en werkt niet inspirerend. Wanneer je een verfrissende wandeling maakt met collega’s of bijkletst tijdens de lunch, kan dit leiden tot nieuwe ideeën en inzichten voor je project.
Een uitstekende manier om creatief te blijven is om je hersenen actief en alert te houden. Wanneer we gemotiveerd zijn en op de hoogte blijven van de huidige trends in onze sector, is het gemakkelijker om innovatief en creatief te zijn in onze projecten. Het organiseren van kennisuitwisselingssessies, mentorschap en het bijwonen van seminars en workshops zijn allemaal doeltreffende manieren om productief te blijven.

Dit leidt tot netwerken en in contact komen met anderen met hetzelfde doel. Dit soort zakelijke creativiteit is zeer nuttig en effectief om ons uit onze individuele dip te halen en als groep naar een gezamenlijke oplossing toe te werken.

Hoe doen wij dit bij Viking


Bij Viking is creativiteit een groot aspect van onze functies en daarom nemen we dit ook heel serieus! Er zijn veel manieren waarop we onze verbeelding de vrije loop laten. Zo nemen we bijvoorbeeld regelmatig koffiepauzes om nieuwe energie op te doen en stimulerende gesprekken met onze collega’s te voeren. We zijn ook fan van tafelvoetbal, je kunt collega’s geregeld bij de voetbaltafels vinden tijdens hun pauzes. Een dergelijke omgeving is cruciaal om een mentaliteit van vrijheid en creativiteit te bevorderen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om video’s te bekijken op GoodHabitz over relevante onderwerpen die we interessant vinden. Dit helpt ons om nieuwe ideeën te verkennen en onze soft skills te verbeteren. Dit soort platforms helpt onze collega’s om zichzelf verder te ontwikkelen en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden te leren.

We spraken met een aantal van onze collega’s over het ontwikkelen van creativiteit op het werk en dit is wat ze te zeggen hadden:

“De creatieve energie van mensen die samen plezier hebben, leidt tot onverwachte ideeën en vonkjes in mijn hoofd.” – Andreea
“Muziek, en dan het liefst klassieke muziek, helpt voor mij echt om de creativiteit aan te wakkeren!” – Linda
“Tafelvoetbal: de perfecte onderbreking om doelwitten met precisie te raken en me eraan te herinneren dat een beetje vriendschappelijke competitie nieuwe perspectieven kan brengen.” – Marloes
“Een paar dagen voorbij laten gaan helpt me altijd bij het vinden van inspiratie en het herschrijven van zinnen.” – Sarah
“s Avonds lekker hardlopen geeft me altijd meer energie voor de volgende dag.” – Fynn
“Gesprekken voeren met het team en wandelen geven me veel energie.” – Annelies

En wat ga jij nu uitproberen om productief te blijven?