Schrijf! Want velen kunnen het niet

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Schrijven. Voor de meesten van ons is het als ademhalen, als drinken, als lopen. We denken er niet bij na. Het is automatisch. Maar op Wereld Alfabetiseringsdag (8 september) schijnt het licht op zij die nooit geleerd hebben om te schrijven of lezen.

Alfabetisme in Nederland

1 op de 5 mensen in de wereld is analfabeet. Dat betekent dat ze niet kunnen lezen of schrijven. In Nederland liggen die cijfers uiteraard een stuk lager. Nederland telt 250.000 analfabeten en 1.3 miljoen laaggeletterden.[i] Laaggeletterden worden ook wel functioneel analfabeten genoemd. Het houdt in dat men in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen en schrijven zodat men deze ook daadwerkelijk begrijpt.

Ons bedrijf is zo ongeveer op pen en papier gebouwd. Het ligt aan de fundamenten van onze oorsprong in 1960. Schrijven is voor ons dus zéér belangrijk. En daarom willen we op deze dag graag ons steentje bijdragen aan de bewustwording van het analfabetisme.

Kalligrafie

Wij stuurden daarom 20 bloggers een kalligrafie set toe. Op deze manier wilden we ze iets dichter bij de wereld van een laaggeletterde brengen. Een gekalligrafeerde tekst is namelijk lastig te lezen en moeilijk om te schrijven. Want kalligrafie is een kunst. Het is een kunstvorm gerelateerd aan schrijven.

Cali 1

De uitdaging

De bloggers nemen de uitdaging aan om een stukje tekst te kalligraferen. Op Wereld Alfabetiseringsdag (8 september) zullen zij een woord, een paar woorden of een gekalligrafeerde tekst wijden aan deze speciale dag. Het hoeft geen prachtig gekalligrafeerd stuk te zijn, maar het gaat om de intentie. Het leren. En het delen van de boodschap.

Cali 2

Cali 4

Kalligrafie spullen ingepakt

SUCCES!

Praat graag met ons mee over dit belangrijke onderwerp via ons Twitter kanaal @NL_Viking

[i] http://www.beleven.org/feest/wereld_alfabetiseringsdag