Inkt en toner: uw ultieme koopgids

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Als je een antwoord wilt vinden op de vraag of je een inkt- of een tonerprinter en
bijbehorende cartridges nodig hebt, lees dan deze uitgebreide gids.

Wat is printertoner en wat is het verschil met printerinkt?

Elke dag printen kantoren over de hele wereld samen eindeloos hoge stapels documenten en ander drukwerk. Een goede printer en een betrouwbare voorraad papier zijn daarvoor onontbeerlijk, maar ze zijn nutteloos zonder inkt of toner. Printercartridges zijn onmisbaar voor elk goed functionerend kantoor, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen die passen bij je vereisten. Onze handleiding over de verschillende soorten printerinkt kan helpen om de juiste keuze te maken.

Wat is een tonercartridge?

Een tonercartridge is ontworpen voor gebruik in een laserprinter. De cartridge bevat tonerpoeder dat wordt gebruikt om tekst en afbeeldingen op een pagina te maken met behulp van een verhit printproces. Dit tonerpoeder is gemaakt van gemalen polyester dat een statische lading kan bezitten en zich kan verbinden met alles wat de tegenovergestelde lading heeft; zo werkt het afdrukproces in een laserprinter.

Tonercartridges hebben een beperkte levensduur en moeten regelmatig worden vervangen, als de toner op is. Een veelgehoorde klacht over laserprinters en de bijbehorende tonercartridges zijn de kosten. Tonercartridges staan erom bekend dat ze vaak duurder zijn dan andere opties, maar ze bieden wel een hogere paginaopbrengst per cartridge.

Wat is een inktcartridge?

Een inktcartridge is ontworpen voor gebruik in een inkjetprinter. Dit soort printers heb je waarschijnlijk het vaakst gezien. Ze zijn vaak ook een stuk goedkoper, zowel de printer zelf als de cartridges. Inkjet is er in twee verschillende soorten inkt: op kleurstofbasis en op pigmentbasis. Inkt op kleurstofbasis bevat kleurstoffen die in vloeistof zijn opgelost, terwijl gepigmenteerde inkten fijn poeder gebruiken dat in vloeistof is gesuspendeerd.

Inkjetcartridges zijn er meestal in vier verschillende kleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Elk van deze kleuren kan afzonderlijk worden vervangen; als je bijvoorbeeld vaker zwart gebruikt om grote hoeveelheden tekst af te drukken, zul je deze kleur vaker moeten vervangen.

Waarvoor dient toner in een printer?

Het afdrukproces van een laserprinter steekt heel anders in elkaar dan dat van een inkjetprinter.
Er vinden talloze processen plaats in de printer om het document te maken.

Een laser produceert een elektrostatisch sjabloon van de gewenste afdruk op een roterende metalen trommel.
Deze drum draagt ook een elektrische lading.

De printer geeft toner af op de drum; deze toner blijft alleen plakken op die delen
van de drum waar de laser de elektrische lading heeft veranderd.

De printer geeft ook een elektrische lading aan elk vel papier dat door de machine loopt.
Als het vel langs de drum komt, trekt het de geladen toner weg om het gewenste afdrukpatroon te maken.

Tot slot smelt een hete fuser het polyester poeder op zijn plaats,
waardoor het gewenste eindresultaat achterblijft op het papier.

Welke printer heeft de goedkoopste inkt?

Het kiezen van het juiste type printer met de juiste cartridges hangt helemaal af van je situatie en hoe vaak je het apparaat gaat gebruiken. Inkjetprinters zijn over het algemeen veel goedkoper in aanschaf, maar ze kunnen duurder zijn in gebruik en je moet de inktpatronen vaker vervangen. Voor iemand die slechts af en toe print, is een inkjetprinter een goede keuze.

Maar als je kijkt naar de kosten per pagina, dan zijn laserprinters veel goedkoper dan inkjetprinters. Laserprinters zijn een betere keuze voor grote kantoren, waar vaak veel zwart-witafdrukken worden gemaakt. Bovendien zijn laserprinters vaak veel groter dan inkjetprinters, wat betekent dat ze beter passen in een kantooromgeving.

Is het verstandig om compatibele patronen te kopen?

De discussie over het gebruik van originele cartridges of compatibele printercartridges hoor je vaak, omdat compatibele cartridges vaak veel goedkoper zijn dan de cartridges van de fabrikant.  Maar is het echt een goed idee om ze te gebruiken?

Originele inktpatronen, ook wel aangeduid als OEM-cartridges, worden gemaakt door dezelfde fabrikant als de printer zelf en zijn speciaal ontworpen voor dat apparaat.  Een originele cartridge herken je aan de letters OEM (Original Equipment Manufacturer) die erop gedrukt staan. Veel mensen denken dat originele cartridges een betere afdrukkwaliteit bieden, omdat printerfabrikanten vaak inkt op oliebasis gebruiken. Er wordt ook gedacht dat ze veiliger zijn in gebruik en een kleiner risico vormen voor je printer. En het is misschien waar dat originele inktpatronen speciaal voor die printer zijn ontworpen. Maar compatibele inktpatronen bieden een veilig alternatief van hoge kwaliteit voor originele inktpatronen, als je je budget niet te ver wil oprekken.

Compatibele inktpatronen, gemaakt door andere fabrikanten, zijn een volwaardig alternatief voor originele inktcartridges. Deze alternatieve producten, vaak verkrijgbaar bij gerenommeerde winkelketens of webshops, zijn ontworpen om naadloos aan te sluiten op je printer. Hoewel compatibele cartridges meestal een grotere inktcapaciteit hebben dan hun originele tegenhangers, bestaat er toch een veelvoorkomende misvatting over de kwaliteit van de inkt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de inkt in compatibele cartridges niet altijd van mindere kwaliteit. De inkt is meestal op waterbasis, wat kán leiden tot een kleine variatie in de uitvoer in vergelijking met de originele cartridges.

Het is belangrijk om het idee te ontkrachten dat compatibele cartridges negatieve gevolgen hebben voor de garantie van je printer. Hoewel sommige printerfabrikanten op papier originele cartridges verplicht stellen om de garantiedekking te behouden, doet dit niets af aan de betrouwbaarheid of waarde van compatibele alternatieven. Voor prijsbewuste consumenten die op zoek zijn naar voordelige printaccessoires zonder in te leveren op kwaliteit, zijn compatibele cartridges een praktische en voordelige keuze. Met compatibele cartridges krijg je niet alleen meer mogelijkheden, maar kunt je ook aanzienlijk besparen én toch goed blijven presteren. Het uitzoeken van de juiste printercartridges lijkt misschien een relatief banale beslissing, maar het kan veel invloed hebben op de kwaliteit van je afdrukken en de totale kosten. Welk type printer je ook hebt of gaat kopen, zorg ervoor dat je de best mogelijke toner- en inktcartridges in huis haalt.