De voordelen en nadelen van jobhoppen

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

Jobhoppen is hip, vooral onder jongeren. Waar oudere generaties vaak hun hele carrière bij één a twee werkgevers vertoeven, zijn millennials geneigd om elke paar jaar van baan te wisselen.

Alhoewel een CV met enkel baantjes van 3 maanden nooit een goede indruk geeft bij nieuwe potentiële werkgevers, kan strategisch jobhoppen wel degelijk voordelen met zich meebrengen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van jobhoppen:

1. EEN HOGER SALARIS

Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die om de twee jaar van baan wisselen beduidend meer verdienen dan werknemers die jarenlang voor hetzelfde bedrijf werken. In de huidige economie loont loyaliteit financieel gezien niet en is het makkelijker om promoties te behalen door af en toe van baan te wisselen. Als een hoog salaris belangrijk voor je is, kan jobhoppen een slimme zet zijn voor een groei in jouw persoonlijke kapitaal.

2. EEN RIJKE ERVARING

Het is geen wonder dat vooral starters op de arbeidsmarkt vaak en snel van baan wisselen. Door regelmatig van baan te wisselen leer je verschillende functies en bedrijven kennen. Dit kan ontzettend leerzaam zijn, vooral als je nog niet precies weet welke richting je op wilt in je carrière. En als je eenmaal een paar verschillende functies onder de riem hebt, kun je doelgerichter naar een baan zoeken waar je echt op je plek zit.

3. HET IS EEN UITDAGING

Het is gemakkelijk om achterover te leunen in een baan en ‘goed genoeg’ werk te leveren. Af en toe van baan én bedrijf wisselen zorgt ervoor dat je fris en gemotiveerd blijft. Je moet jezelf namelijk opnieuw bewijzen en een nieuw netwerk van collega’s opbouwen tijdens de koffiepauzes. Je moet nieuwe vaardigheden leren en een nieuwe bedrijfscultuur leren omarmen. Vooral als je het gevoel hebt dat je niets meer kunt leren in je huidige functie of bedrijf, kan jobhoppen een goede oplossing zijn om het beste uit jezelf te blijven halen.

 

Maar voordat je direct je baan opzegt en op zoek gaat naar een nieuwe, beter betaalde baan, is het ook belangrijk om de nadelen van jobhoppen te overwegen.

1. MINDER KANS OP PROMOTIE

Een bedrijf investeert het liefst in werknemers waarin ze potentie voor de lange termijn zien. Als je CV laat zien dat je elk jaar van baan wisselt, zal je werkgever minder geneigd zijn om jou de promotie te geven dan een collega die al jarenlang voor het bedrijf werkt. Daarnaast zal een bedrijf ook minder geneigd zijn om in jou te investeren met trainingen, coaching en andere kansen.

2. SNELLER ONTSLAG

Alhoewel loyaliteit niet voor het hoogst mogelijke salaris zorgt, geeft het wel stabiliteit. Als het slecht gaat met een bedrijf, zal je als recente werknemer veel sneller ontslagen worden dan de trouwe collega die al jaren zijn of haar diensten heeft bewezen voor het bedrijf. Dit kan een belangrijke overweging zijn om bij een bedrijf te blijven werken, vooral als je verplichtingen, zoals een hypotheek of kinderen, hebt.

3. MINDER VERANTWOORDELIJKHEID

Een goede werkrelatie opbouwen kost tijd en de meeste werknemers zullen je pas interessante klussen toevertrouwen als ze er zeker van zijn dat je het werk naar genoegen kunt uitvoeren. Je zult jezelf dus eerst moeten bewijzen. Bedenk je dus dat als je elk jaar van baan verandert, je niet altijd de kans zal krijgen om het meest uitdagende en innovatieve werk uit te voeren.

Ben jij van het jobhoppen of blijf je liever loyaal aan je huidige werkgever? Laat het ons weten via Facebook of Twitter.