De voor- en nadelen van een duobaan

Weet je iemand die kantoorbenodigdheden kan gebruiken? Deel deze info!

In een duobaan zijn twee parttime werknemers samen verantwoordelijk voor één volledige functie. Zo kunnen werkgevers die geen deeltijd vacatures open hebben staan er voor zorgen dat ze toch aantrekkelijk zijn voor mensen op zoek naar een baan met flexibele werktijden. Maar wat zijn nou de redenen om voor een duobaan te gaan, of juist niet? We bespreken de voor- én nadelen.

voordeel #1 – Betere werk/privé balans

Laten we beginnen met de voornaamste reden dat mensen voor een duobaan kiezen. Het is dé manier om een uitdagende baan te hebben zonder dat het meteen je hele leven domineert. Heb je kleine kinderen thuis of ben je bijvoorbeeld mantelzorger? Dan kan een duobaan en goede manier zijn om onder omstandigheden toch door te blijven werken. Ook als je een startende freelancer bent, kan een parttime duobaan een basisinkomen en zekerheid bieden.

Nadeel #1 – je moet kunnen loslaten

Een paar dagen per week is de baan van jou, maar daarna moet je het ook goed kunnen loslaten. Je moet je taken aan iemand anders kunnen toevertrouwen en geen controle willen hebben over hoe je partner deze uitvoert. Iedereen werkt anders, en daar moet je in deze situatie goed tegen kunnen.

Voordeel #2 – het stimuleert productiviteit

Samen profiteren jij en je partner van dubbele ervaring, capaciteiten én hersenkracht; een hele voorsprong waardoor je in een kortere tijd meer gedaan kan krijgen. Doordat jullie beiden minder werken zal de tijd die jullie op kantoor doorbrengen effectiever zijn. En misschien wel het belangrijkste: doordat je je krachten bundelt kunnen jullie je beiden richten op datgene waar je echt in uitblinkt.

nadeel #2 – minder ontwikkeling

Je krachten bundelen zal dus wonderen doen voor de productiviteit, maar doordat je de dingen die je niet zo goed kan aan de ander overlaat zal je je dus ook minder snel ontwikkelen. Het zijn namelijk de momenten waarop je dingen doet die je moeilijk of spannend vindt dat je groeit en vooruitgang boekt.

Bovendien zal het lastig zijn om tijdens toekomstige sollicitaties aan te geven voor welke prestaties jij nou echt verantwoordelijk was. Je werkt samen aan projecten, waardoor je de credits ook zal moeten delen.

voordeel #3 – het houdt je scherp

Wanneer je een heel takenpakket in je eentje beheert kunnen bepaalde dingen er nog weleens bij inschieten. Je vergeet een checklist af te maken, slaat een bestand in het verkeerde mapje op of maakt een rapport op dat niet volledig binnen de richtlijnen van de organisatie past. In een duobaan moet je er voor zorgen dat je taken op de juiste manier uitvoert zodat je partner het zonder moeite van je kan overnemen.

Doordat je met elkaar in discussie gaat zal je dingen ook eens van een andere kant bekijken, waardoor je samen tot nieuwe inzichten komt en betere beslissingen maakt. Bovendien is het een goede gelegenheid om feedback te krijgen op de manier waarop je dagelijkse taken uitvoert; iets waar je in je maandelijkse functioneringsgesprek meestal niet aan toekomt.

nadeel #3 – je kan niet alles bespreken

Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden, wat inhoudt dat je niet alles met elkaar kan bespreken. Het is daarom belangrijk dat jij en je partner goed op elkaar zijn ingespeeld zonder dat er wekelijks een uitgebreide overdracht moet worden gegeven. Door samen een agenda te beheren kan je ervoor zorgen dat je altijd weet waar de ander mee bezig is geweest en wat jullie te wachten staat.

voordeel #4 – een waardevolle investering

We hebben nu een aantal voordelen voor werknemers besproken, maar ook voor werkgevers zijn duobanen een overweging waard. Zo levert het je dubbel de kennis en vaardigheden op voor de prijs van slechts één werknemer. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat mensen die hun baan delen minder vaak ziek zijn, meer motivatie hebben én productiever zijn.

nadeel #4 – meer mensen om rekening mee te houden

Je draagt verantwoordelijkheid voor het welzijn van 2 mensen in plaats van 1, wat betekent dat je meer tijd kwijt bent aan introducties, training en functioneringsgesprekken. Daar staat echter wel tegenover dat werknemers in duobanen vanwege de flexibiliteit en betere balans minder snel geneigd zijn weg te gaan. Je kunt het dus zien als een lange termijn investering die je uiteindelijk alleen maar iets zal opleveren.

Heb jij ooit een duobaan gehad en zo ja, wat vond je ervan? Laat het ons weten via Twitter op @NL_Viking.