5 Manieren om Betere Beslissingen te Maken
Elke dag moeten er weer tientallen beslissingen gemaakt worden. Wat trek je aan? Wat ga je ‘s avonds eten? Ga je op de fiets of met het openbaar vervoer naar je werk? Maar ook op je werk moet er van alles besloten worden. En onderzoek wijst uit dat dit een flinke blokkade kan hebben op de productiviteit.
Klinkt dit bekend in de oren? Om je te helpen sneller en gemakkelijker beslissingen te maken, zetten we hier een vijftal tips op een rij.
1. Negeer je intuitie niet
In de meeste gevallen hebben we als mens diep van binnen al wel een voorkeur. Dit kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden. De kennis die er nodig is voor de verschillende mogelijkheden. Of gewoon pure intuïtie. Nou is het, vooral op het gebied van werk, niet altijd slim om volledig op je gevoel af te gaan. Je moet er namelijk voor zorgen dat de beslissing die je maakt niet alleen voor jouzelf, maar voor je hele team werkt. Toch willen we je aanraden niet volledig aan je intuïtie voorbij te gaan. Een gezonde combinatie is altijd het beste.
Stel, je bent op zoek naar een nieuwe werknemer en hebt twee getalenteerde kandidaten op gesprek gehad. De ene had betere werkervaring, maar met de ander had je een betere emotionele klik. Wie kies je? Aan de ene kant kan je zeggen dat de ervaring je minder tijd zal kosten bij het inwerken van die persoon, maar bedenk je ook dat je dagelijks met deze nieuwe werknemer samen moet gaan werken en een emotionele klik dus enorm belangrijk is.
Onze tip? Weeg criteria tegen elkaar af, maar laat je intuïtie (in dit geval de emotionele klik) minstens zo zwaar wegen als feitelijke punten.
2. Bekijk de kwestie van verschillende kanten
Wanneer je een beslissing moet nemen raak je vaak in een tunnelvisie verzeild, waarbij je inzoomt op slechts enkele aspecten van een probleem. Om een goede, gegronde beslissing te maken die voor iedereen in een organisatie werkt, is het een goed idee om af en toe eens een paar stapjes achteruit te zetten. Door via een nieuwe lens naar de kwestie te kijken, zul je langetermijngevolgen ook een stuk beter kunnen voorspellen.
3. Kijk naar de historische resultaten
Ervaring is een van de belangrijkste pijlers bij het maken van een goede beslissing. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar door te kijken naar wat er in het verleden is gebeurd kan je wel een aardige schatting maken. Mede hierom is het belangrijk om resultaten van projecten, campagnes en andere belangrijke beslissingsprocedures goed vast te leggen doormiddel van een verslag. De kans dat je hier bij het maken van een toekomstige beslissing wat aan zult hebben, is groot.
Bovendien zijn historische resultaten vaak de beste manier om andere mensen mee te krijgen. Moet je je manager bijvoorbeeld overhalen om een bepaalde investering te doen zodat jij en je team productiever kunnen werken? Door er historische data bij te pakken heb je een waterdicht argument waar eigenlijk niemand tegen in kan gaan.
4. Durf om hulp te vragen
De Amerikaanse psycholoog Daniel Gilbert stelt dat wanneer je een beslissing moet maken en zelf niet over de benodigde kennis of ervaring beschikt, je altijd het beste af bent door iemand anders om hulp te vragen. Hij beweert zelfs dat de ervaring van een willekeurig persoon in veel gevallen minstens twee keer zo waardevol is dan wanneer je zelf een poging waagt. Uiteindelijk lijken we namelijk allemaal ontzettend veel op elkaar, en maken persoonlijke verschillen bij het maken van beslissingen nauwelijks tot niets uit.
Durf daarom altijd om advies te vragen. De kans dat je de juiste keus maakt wanneer je er met zijn tweeën goed over nadenkt, is sowieso groter dan wanneer je er helemaal alleen voorstaat.
5. Laat het rusten
De beste inzichten komen wanneer je er niet mee bezig bent. Daarom is het belangrijk om een beslissing niet halsoverkop te maken, maar er altijd in ieder geval een nachtje over te slapen. Probeer het even van je af te zetten door lekker te gaan sporten, afleiding te zoeken bij vrienden of even volledig tot rust te komen. Grote kans dat je er onbewust over na blijft denken en zo tot nieuwe inzichten komt.
En dat zijn onze 5 tips voor het maken van betere beslissingen. Wat denk jij? Heb je in het verleden wel eens een ingewikkelde beslissing moeten nemen? En hoe ging je daarmee om? Laat het ons weten via Twitter op @NL_Viking.