Viking Blog

Zo wordt je start-up een succes.

Zo wordt je start-up een succes.

Gefrustreerd doordat hij veel tijd kwijt was aan het het vermelden van bronnen voor zijn universiteitsverslagen, kwam Tom Hatton op een briljant idee: RefMe. RefMe is een bronvermeldingstool, gestart in 2014: het creëert automatisch de juiste referentie, zodat je als student niet je tijd hoeft te verdoen met het opzoeken van brondetails. RefMe is door The Guardian uitgeroepen tot ‘’Start-up of the year’’.

Hoi Tom! Kun je ons wat meer vertellen over je geschiedenis en hoe RefME tot stand is gekomen?

Voordat ik aan de slag ging met RefME, zat ik als tiener in een band. We waren best succesvol maar hadden geen doorzettingsvermogen. Dat heeft me veel geleerd over het grijpen van kansen en dat is precies wat ik heb gedaan toen het idee voor RefME bij me opkwam.

Hoe heeft je studie (bachelor in geschiedenis en kunst) aan de universiteit je dit precies helpen bereiken?

Tijdens mijn studie leerde ik onderzoek doen, wat ik heerlijk vond: door de bibliotheek en archieven snuffelen op zoek naar informatie waarmee je een stelling kan verdedigen. Maar daar kwam dus wel de nodige bronvermelding bij kijken: zo kwam ik dus op het idee van RefME. Maar ook daarnaast heeft die ervaring met en interesse in onderzoek ons flink geholpen met de opzet van ons bedrijf: het is eigenlijk één groot project waarvoor we continue onderzoek blijven doen.

Wat zijn volgens jou de top drie kwaliteiten van een succesvolle entrepreneur?

Allereerst is het belangrijk dat je echt de zelfverzekerdheid hebt om door te zetten en dat je volledig achter je product staat. Ten tweede moet je je niet laten afleiden door of stressen over de kleinigheden en vooral het langetermijndoel voor ogen houden. En als laatste is het natuurlijk belangrijk om mensen aan te nemen die je visie delen.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Ik ben eigenlijk altijd aan het plannen, in vergaderingen, of zit achter nieuwe kansen aan, voornamelijk wat betreft fondsenwerving. In de avond ben ik dan meestal nog bezig met het beantwoorden van e-mails…

Hoe zou je de werkomgeving van je start-up omschrijven?

Het is echt uniek om bij een start-up als RefME te werken. Aan de ene kant is het heel intens vanwege continue veranderingen en aanpassingen. Aan de andere kant is het de meest relaxte plek waar je ooit kan werken: mensen dragen wat ze willen, spelen tafeltennis tussen de vergaderingen door en koken heerlijke maaltijden in de keuken voor het hele team. Deze unieke mix maakt RefME een creatieve smeltkroes.

Wat is je advies aan huidige studenten met grote ideeën, zoals die van jou?

Wees niet bang om te falen. Van falen leer je alleen maar. Blijf je aspiraties volgen en dan kom je er wel!

Zou je het leven van een entrepreneur in één zin kunnen omschrijven?

Een entrepreneur is een workaholic: geen ‘’negen tot vijf mentaliteit’’ maar een ‘’zeven tot negen mentaliteit.’’

Heb jij verder nog tips om je studentleven makkelijker te maken? Vertel het ons dan via ons Twitter kanaal @NL_Viking.

Foto van Tom Hatton Een entrepreneur is een workaholic: geen ‘’negen tot vijf mentaliteit’’ maar een ‘’zeven tot negen mentaliteit.’’
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn